Как да изберем и да се грижим за килими в дома си ?

Най-често използваните влакна за килими

Да имате превдвид от какъв материал е направен килимът има голямо влияние върху това колко доволни ще бъдете от избора си. Всеки материал има различни свойства, така че е добре да знаете какво можете и какво не можете да очаквате от него.

Синтетичните материали като полиамид, полипропилен, полиестер и др. обикновено са по-евтини, по-лесни за почистване, относително издръжливи, но са по-податливи на износване и разрушаване на влакната.

Килимите от естествени материали (вълна, кокосови влакна, памук, сизал, вискоза, юта и други) обикновено изискват малко по-висока инвестиция и са по-трудни за поддръжка, но са по-меки, по-гъвкави и добавят влага в пространството. В суха среда, напротив, те могат да абсорбират влагата.

Полипропилен (PP)

Ако търсите евтини килими, които са устойчиви на мухъл, не абсорбират влага, не задържат прах и имат антистатични свойства, вероятно ще попаднете на килими с полипропиленови влакна. Полипропиленът е един от най-широко използваните материали за производство на килими, цветовете му са много добри, не са трудни за поддържане, подходящи са и за подово отопление и са популярен избор за алергиците, но с устойчивостта на замърсяване е по-зле. Затова не е подходящ за много натоварени помещения.

Акрил / полиакрил (PA)

Приятна, мека изкуствена материя, която е много подобна на естествената. Характеризира се с високо качество, дълъг живот и устойчивост на избледняване и износване, устойчивост на цветовете и не улавя прах. Освен това е устойчива на молци, бактерии и гъбички, топла е и приятна на допир. Популярен е например за постелките в кухнята.

Полиестер (PES)

Друг популярен материал за направата на килими е полиестерът. Той е устойчив на петна, устойчив на избледняване и предлага почти неограничени цветови възможности, не абсорбира прах, така че е подходящ и за страдащи от алергии, а предимствата включват висок гланц. Килимите от полиестер с нисък косъм са подобни на коприна или вискоза, килимите с висок косъм са много обемисти и рошави - така наречените шаги килими.

Полиестерният килим обикновено е отличен избор за дома или незаети търговски помещения.

Полиамид

Ако търсите килим, който не е труден за поддръжка и може да се пере в пералня, полиамидът може да ви хареса. Освен това ще ви зарадва с отличните си топло- и звукоизолационни свойства, устойчивост на мухъл и бактерии и се предлага на добра цена. Обикновено те са полиамидни килими с нисък косъм и са меки на допир като кадифе.

Вълна

Вълната е естествен материал, така че килимите обикновено са по-скъпи, но в замяна получавате отлични изолационни свойства, устойчивост на цвета и издръжливост. Това е материал, приятен на допир и устойчив на замърсяване. От друга страна, нов вълнен килим има тенденция да се отпуска малко в началото. Вълненият килим е инвестиция.

Памук

Памукът е приятен материал не само на допир, но и на стъпване, така че е много популярен килим за детската стая, килим за хола до дивана, а също и килим за спалнята. Въпреки че е по-податлив на петна, може да се пере в пералня.

Вискоза

Вискозата, или дори коприна, е лъскава, мека и луксозна. Произвежда се чрез химическа обработка на целулоза и килимите от нея са издръжливи и висококачествени. Въпреки това, при мокри условия, вискозата губи здравина, така че е необходимо да почиствате вискозният килим или да използвате професионално химическо чистене.

Как да се ориентирате в типове косъм

Начинът, по който е направен косъмът, неговият вид, плътност и височина влияят върху слоя на протектора и неговата издръжливост. Килимите с по-голям брой власинки обикновено са по-устойчиви на износване. Основните видове косъм са бримки, отрязан косъм и тяхната комбинация, но на пазара ще намерите и килими без косъм. Височината на косъма също играе важна роля за това как се поддържа килимът и за къде е подходящ.

Бримки

Влакното е необработено, повърхността му е образувана от бримка, която е или правилна, или неправилна. Предимството на такива килими е дългият живот и ниската поддръжка, така че са подходящи за помещения, в които често отсядаме.

Килими с отрязан косъм

В края на цикъла влакното се нарязва, за да образува изправени влакна и те се преплитат. Те са плътни и подходящи за обикновени домакинства, но са малко по-скъпи от класическите бримки. Рязането може да бъде различно: краищата на бримките, изрязани на една и съща височина, създават еднакъв ефект, ако краищата на бримките са нарязани на различни височини, килимът ще получи интересен 3D ефект.

Комбинация от бримка и косъм

Тази опция ще осигури различни пластмасови шарки върху килимите, така че да имате разнообразие от дизайни и цветови комбинации.

Килими без косми

Плоскотъканите килими са издръжливи килими, които са лесни за поддръжка. Следователно те са се доказали, например, за тераси, коридори, кухни или бани.

Височина на косъма

Нисък косъм до 10 мм се среща на килими, които са лесни за поддръжка. Те не улавят толкова мръсотия, колкото тези с по-високите косми, така че са популярен избор, например в кухнята или в коридора.

Our tip: https://www.delamart.bg/p/rozov-protivokhlzgav-kilim-fin-cveten-desen

Средно високи косми от 10 до 25 мм могат да се намерят на килими, подходящи за спалня, хол или детска стая. Това са универсални килими. Висока кочина над 25 мм, така наречените шаги килими са идеални като декоративни килими край дивана или леглото.

Изборът на правилния килим - за какво друго трябва да се погрижите?

Къде искате да поставите килима?

Разликата е дали килимът е на оживено стълбище или разкрасява спалнята. Килимите обикновено са снабдени с информационни пиктограми, които ви казват дали са подходящи за подово отопление, дали са против хлъзгане, за какъв клас на пожар са подходящи, както и в какъв клас на натоварване са включени. Това ще ви помогне да решите дали избраният от вас килим е подходящ и къде искате да го поставите.

Клас на натоварване 21 показва, че килимът е подходящ за зони с малко или случайно натоварване, особено стаи за гости и спални. Клас на натоварване 22 включва килими, подходящи за нормална употреба в коридор, трапезария или всекидневна. Ако имате нужда от килим за помещение с по-голямо натоварване, като стълбище, коридор или кухня, клас на натоварване 23 ще ви подхожда.

Дизайн и размери

Визуалната страна също е от значение при закупуването на идеалния килим. Модерният килим може да направи пространството уютно, така че изберете го така, че да работи в хармония с мебели и друго оборудване. Модерните килими се предлагат в много форми и много размери. Когато решавате от какви размери имате нужда, следвайте разположението на мебелите в стаята. Кръглите килими се открояват на кръгла конферентна или трапезна маса. Напротив, квадратните или правоъгълните форми имат по-хармоничен ефект при правоъгълните маси.

Изборът на цветове и шарки е пълна алхимия, в зависимост от вашия вкус и предпочитания. Килимите с шарки доминират в стаята, например ориенталският килим е класика, която не излиза от мода и намира приложение в най-различни стилове от класически до модерен.

Нашият съвет: ако не можете да си представите колко място ще заеме килима в стаята, можете да използвате трик с лента: маркирайте ръбовете на килима на пода според размерите, за да видите дали ще ви подхожда или по-малък или ще ви трябва по-голям. Килим 200х300 или по-скоро нещо по-малко, което няма да пречи на мебелите.

Кога да предпочетете естествените и кога изкуствените влакна

Разбира се, винаги е въпрос на вкус, но има определени ситуации, при които конкретни материали са по-подходящи.

Ако вкъщи имате куче или друг домашен любимец, голяма роля ще играе материалът, от който е изработен килимът. Чудите се защо? Домашните любимци, особено кучетата и котките, имат козина, покрита с мазнина. Естествените влакна естествено съдържат определено количество масло, така че не абсорбират себума на домашни любимци, който може да мирише неприятно с течение на времето. Килимите от вълна са най-добрият избор за вас в този случай. Синтетичните влакна от килими са склонни да абсорбират мазнини, така че вашите красиви модерни килими могат да получат неприятна миризма с течение на времето.

За малките деца е по-практично да посегнeтe към акрилните килими, особено ако избирате килими за детската стая, където децата отсядат най-много. Влакната са стабилни и стерилни и тъй като малчуганите могат да направят чудеса с килимите, те ще бъдат по-умен избор за почистване. Също така е разумно да избягвате дълги влакна, които са склонни да се разхлабват и падат. На пазара обаче има и вълнени килими със специално предназначение, които могат да се перат и са предназначени за детски стаи.

 

Поддръжка на килима – как да се грижим добре за него, за да издържи възможно най-дълго

Един килим, особено ако искате да го запазите като нов възможно най-дълго, има нужда от време да се грижите за него. Някои видове килими, особено издръжливите плоскотъкани, изобщо не са трудни за поддръжка, така че са идеални килими за кухнята, но са подходящи и като килими за коридора или други оживени места. По-малките памучни и синтетични килими могат да се перат в пералня. Можете да поверите скъпия килим в ръцете на експерти и да го почистите професионално, за да не се притеснявате, че ще го повредите при неправилна грижа.

Тези съвети ще гарантират, че винаги ще бъдат декорация, подходяща за всяка стая:

Редовно почистване с прахосмукачка

Чудите се защо трябва редовно да почиствате с прахосмукачка килима си? Ако искате да го запазите в добро състояние възможно най-дълго и да се погрижите за дълготрайността му, няма да избегнете прахосмукачката. Това е така, защото тя премахва замърсяванията от повърхността на килима и не им позволява да проникнат по-дълбоко в тъканта, откъдето се почиства по-трудно и ако се натрупа, килимът придобива износен вид. Добрият стар килим след прахосмукачката и няколко добре насочени удара на свеж въздух изхвърлят праха и всички дребни замърсявания от килима, което е важно за поддържането на сияен вид.

Въпреки това не е необходимо и да се преувеличава. В зависимост от вида на косъма на вашия килим, честотата и интензивността на използване на прахосмукачка трябва да се регулират. Ако почиствате килима си с дълъг косъм с прахосмукачка твърде дълго или твърде често, килимът е изложен на риск от прекомерна загуба на влакна. По-добре е редовно да почиствате праха от такива килими и да освобождавате натрупаната мръсотия от повърхността. Не почиствайте с прахосмукачка килими с висок косъм с пълна мощност и не забравяйте да сложите удължител, за да избегнете повреда на влакната.

Как да се справим с малки инциденти

Понякога само почистването с прахосмукачка не е достатъчно, за да поддържате килима чист. Случват се злополуки и ако имате домашни любимци или малки деца у дома, злополуките не са нещо необичайно. Каквото и да се случи, важно е да започнете да премахвате петното възможно най-скоро. Но има и някои правила: никога не търкайте силно замърсеното място, защото само ще разпространите петното върху други зони.

Ако нещо се е разляло по вашия килим, почистете засегнатата област с хартиена кърпа или чиста кърпа. Когато изсушите петното, продължете да почиствате от външния ръб на петното към центъра с чиста кърпа и препарат за почистване на килими. Не се опитвайте да накиснете твърде много замърсеното място и ако успеете да премахнете петното, подсушете мястото с хартиена кърпа и го оставете да изсъхне свободно.

Мокро срещу химическо чистене

Как се почиства килимът се определя не само от материала, от който е изработен, но и от други фактори. Ако е поставен на под, който е чувствителен към влага, трябва да избягвате мокро почистване. Мокрото почистване е особено подходящо за големи площи. Тогава е най-разумно да оставите парочистачката да направи всичко възможно. Ако килимът е вълнен, не забравяйте препарата за почистване на вълна. Не ходете по мокър килим.

В случай, че мокрото почистване би причинило нежелана повреда на килима или пода, е време за химическо чистене. Върху килима се изсипва специален прах, втрива се в килима и след няколко минути повърхността трябва да се почисти добре с прахосмукачка. Този метод се използва главно за естествени влакна или килими.

Предотвратяване на избледняване и възстановяване на цвета

Дори качествените килими, които са изложени дълго време на слънчевите лъчи, могат да избледнеят с времето, особено тези части, които са силно изложени на слънчева светлина. След това част от килима губи оригиналния си цвят, което вероятно няма да се хареса на никого. Това обаче може да не ви се случи, ако обръщате редовно килима и редувате страни, които са изложени на слънчева светлина.

Ако смятате, че килимът ви изглежда някак скучен, цветовете вече са избледнели и е загубил наситеността, която е имал преди, ще помогне разтвор от хладка вода с малко оцет. Разтрийте внимателно килима с разтвора и го оставете да изсъхне свободно. След това можете отново да се насладите на ярките, живи цветове.

Ами следи от мебели?

Ако имате мебели върху килима, сигурно няма да избегнете отпечатаните места, които оставят краката на мебелите. За да се предотврати смачкването на влакната на килима, се препоръчва използването на защитни средства под краката на мебелите, които могат да сведат до минимум тези щети и също така да предотвратят повреда, причинена от остри колела или тесни крака, упражняващи прекомерен натиск.

От време на време премествайте мебелите и третирайте всички останали следи по мебелите, както следва: покрийте релефната зона с влажна кърпа и леко я изгладете. След това премахнете парцала и изчеткайте килима.

Как да защитим килима от вредители?

Обърнете внимание на килимите от естествени влакна, ако не искате нежелани посетители да се настаняват в тях. Молците не пропускат естествените влакна и ако килимът е поставен на тъмно място, те имат идеални условия. Най-добрата защита срещу молци е редовното въртене и повдигане на килима, особено ако част от килима се простира под мебелите.

Почистете килима с прахосмукачка с помощта на специален удължител, който достига и до тесни пространства и пукнатини. Ако не планирате да използвате килима за дълго време и да го съхранявате някъде, внимателно увийте този килим от естествени влакна, за да предотвратите достъпа на молци. Не забравяйте да включите репелент за молци в опаковката във всеки отделен случай.