Грижа за моравата – съвети как да постигнете гъста и здрава морава

За да може моравата да бъде гордостта на вашата градина, ще трябва да положите известни усилия. Случайното косене не е достатъчно, ако искате тъмнозелена, гъста морава като от каталог, на която да се наслаждавате. Как трябва да изглежда поддръжката на тревата? Всеки сезон е различен, затова сме подготвили за вас преглед на всички дейности, които ви очакват, както и няколко съвета и наблюдения какво да правите, ако сте измъчвани от болести по тревата.

Грижа за тревата през пролетта

Как трябва да изглежда грижата за тревата след зимата? Не е добра идея да се разхождате по моравата, докато върху нея все още има слой сняг, за да не рискувате да я заразите с гъбични заболявания. Изчакайте, докато снегът се стопи и времето се успокои. В идеалния случай, ако дневните температури са около 10 градуса и няма опасност от измръзване през нощта, пристъпете към поддръжка на тревната площ.

Подготовка за сезона и проверка на тревата след зимата

Въпреки че времето все още не позволява да се грижите за тревата, това е идеалното време да подготвите всичко необходимо. Поддръжката на косачката включва проверка на всички работни течности и заточване на остриетата. Това се отнася и за вертикалната косачка. Когато времето е хубаво, можете да започнете да почиствате тревната площ от навлезли листа, клони и кора и да откриете всички плесени, които може да са причинили щети на тревната площ през зимата, така че тя да е готова за следващата стъпка.

Косене

Не косете мокра трева, а изчакайте тя да изсъхне. Уверете се, че не косите повече от една трета от общата височина на тревната площ и, което е също толкова важно, направете първото пролетно косене с наточени ножове, които не разкъсват тревата и не я натоварват излишно. Затъпените остриета не режат равномерно, като издърпват част от ножовете, огъват някои и създават предпоставка за появата на гъбички. Ако окосите повече от една трета от тревната площ, рискувате да я отслабите твърде много.

Вертикално рязане

През пролетта трябва да се отстранят мъхът, сламата и боклуците от моравата, да се проветри, но и да се подреже кореновата система, за да може тревата да расте по-добре. Вертикутирането се извършва и при сухи условия, затова е препоръчително да се изчака около два дни след дъжд. Нагласете остриетата на вертикулатора така, че да докосват само почвата, като се препоръчва дълбочина от 2-3 мм. След аерирането може да не сте доволни от външния вид на моравата си, но резултатът ще бъде видим след няколко дни или седмици.

Пролетно торене

Тревата може да изглежда съсипана след вертикутиране, затова, за да насърчите растежа, можете да я наторите с тор, богат на азот. Също така е препоръчително да прилагате тора през сухия сезон, за да не се отмиват хранителните вещества твърде дълбоко. Ако почвата ви е твърде кисела с рН под 5,5, можете да я варосате, но поне след около месец след азотното торене.

Засяване на тревата

Ако след вертикутирането са останали твърде голи площи, можете да засеете тревната площ. Лек слой от тревен субстрат или кварцов пясък също може да помогне. Поливайте добре тревните семена и се опитайте да поддържате зоните, в които сте засели нова трева, възможно най-осветени.

Какво да кажем за плевелите?

Появили ли са се нежелани плевели на вашата морава? Отървете се от тях навреме, за да не си създавате излишни грижи и да не ви предстои трудна и уморителна битка. Има два начина: да изтръгнете растенията на ръка или да използвате селективни хербициди. Ако изберете химическия път, не забравяйте, че не трябва да косите поне една седмица след прилагането на хербицида.

Трябва ли да напоявате през пролетта?

Обикновено не е необходимо да поливате моравата през пролетта, най-вече за да се изтеглят корените по-дълбоко в земята и да могат да използват влагата от долните слоеве на почвата. Въпреки това, ако забележите суха морава, полейте я.

Грижа за тревата през лятото

Настъпването на горещините изисква особено старателно поливане, за да запазите тревата си зелена. Сега няма да имате нужда от вертикална резачка, но знаете ли какво да правите?

Достатъчно напояване

За да сте сигурни, че моравата ви никога няма да изсъхне, трябва да ѝ осигурите достатъчно вода – или малко поливане всеки ден, или по-обилно поливане на всеки 3 дни, в зависимост от температурата. При екстремни горещини разходът на вода се увеличава, така че поливането на моравата е особено важно. Не забравяйте обаче, че никога не трябва да поливате на пряка слънчева светлина; оптимално е да поливате моравата си рано сутрин, за да не бъде изложена на риск от слънчево изгаряне. За това ще ви помогне пръскачка с таймер.

Косене

Интензивността на косене през лятото трябва да е по-ниска и не трябва да подрязвате тревата с повече от една трета, за да позволите на влагата да се натрупа. Ако прекалявате или косите с тъпи ножове, няма да сте доволни от изтърканите и кафяви връхчета на листата на вашата морава. По-високата морава е в състояние да поддържа оптимално ниво на влажност и воден режим, така че няма да пожълтее. Не се препоръчва косене през сухия сезон.

Наторяване

Поддръжката на тревата през лятото не изисква екстремно торене, въпреки че тя се нуждае от подхранване. Малка доза калиев тор няма да навреди на тревата, но не бива да се прекалява с нея, въпреки че си заслужава да я подхранвате. Предпочитайте гранулираните торове, които подхранват моравата в продължение на 1 до 3 месеца. Те трябва да съдържат азот, форсфор и магнезий, които оказват влияние върху растежа, регенерацията и устойчивостта на моравата.

Пръскане срещу плевели

През лятото не бива да се прекалява с химическите пръскания срещу плевели, за да не се натоварва излишно моравата и да не се отслабва. Особено в особено горещите дни дайте предимство на механичното плевене.

Грижа за тревата през есента

През есента трябва да аерирате и отново да аерирате, да засеете тревни семена, ако е необходимо, и да подготвите тревата за зимата, за да оцелее без особени щети. Как изглежда добрата грижа за тревата през есента?

Вертикално подрязване

В началото на есента отново извадете вертикулатора и отстранете мъха и сламата от тревата, за да предотвратите натрупването на гъбични заболявания по нея през зимата. Идеалното време за есенно вертикално рязане и аериране е първата половина на септември, когато температурите все още са благоприятни, дори и през нощта. Това дава достатъчно време на тревата да се възстанови преди зимата.

Торене и варосване на тревата

Есенното торене се различава от торенето през предходните сезони. Торът с по-високо съдържание на азот се заменя с тор с по-високо съдържание на калий, което ще помогне на моравата да набере сила преди настъпването на зимата и студовете. Освен калий, в торовете за есента се съдържат още фосфор, сяра и магнезий. Ако забележите по-високо ниво на мъх в тревната площ, това може да означава, че рН на почвата е под 5,5. В този случай също се препоръчва варосване, но около месец след наторяването.

Сеитба на тревни площи и пръскане срещу плевели

Есенните дъждове са полезни за поникването на тревните семена, което често е необходимо след вертикулиране. Освен това след лятото по тревните площи обикновено се появяват увредени участъци (ако сте имали плувен басейн или нещо подобно), така че обновяването е от съществено значение. Отново трябва да разчистите моравата от плевелите, които я лишават от светлина и хранителни вещества. Като предпазна мярка можете да третирате моравата срещу гъбични заболявания с подходящ фунгицид.

Грижа за тревата през зимата

През зимата се старайте да се придържате по-специално към следните правила:

  • Не стъпвайте излишно върху замръзналата трева, тъй като тя е крехка и има опасност да се счупи.
  • Ако все пак падне сняг, не го трупайте винаги на едно място на тревата, за да не претоварите мястото и да не създадете условия за появата на снежна плесен.
  • Като си почивате от работата по тревата през зимата, използвайте това време, за да почистите косачката, да наточите остриетата, а също така да намажете с масло градинското си оборудване, като го съхранявате на сухо място, за да е готово за следващия сезон.

Кое градинско оборудване да изберете?

Когато купувате косачка, трябва да вземете предвид размера на площта, която ще косите. Бензиновите и самоходните косачки са практичен избор за големи площи, но електрическата косачка ще е подходяща за малка градина. Преди всичко е важно редовно да заточвате остриетата.

Но една косачка не може да стигне навсякъде. Можете да подстригвате по-труднодостъпни места, като например около тераси, стволове на дървета или декоративни камъни, с ножици за трева. Имате избор от ръчни и акумулаторни ножици за трева.

Също така при вертикалните ножици имате избор от модели, подходящи за различни по големина площи. За малки и труднодостъпни зони ръчният вертикален тример е разумен избор, но той ще изисква и малко от вашата сила. Ако тревната ви площ е около 100 m2, добър избор е електрически вертикален тример. Ако площта на тревната площ е над 350 m2, си заслужава да изберете бензинов вертикален тример, за да не се налага да влачите кабели след себе си. Той обаче изисква повече усилия при поддръжката.

Вертикулатори, косачки и друго градинско оборудване за грижа за тревата и градината можете да намерите на страхотни цени тук: https://www.delamart.bg/gradinska-tekhnologija

Как да се борим с болестите и вредителите по тревните площи?

Понякога, дори и при най-добрата грижа, не можете да избегнете проблемите, които могат да се появят във вашата морава. Можете да ги сведете до минимум с правилните грижи, но е добре да знаете какво да правите, ако те се появят. Винаги трябва да се намесвате възможно най-скоро, за да не дадете възможност на болестта да се разпространи и да разруши цялата морава.

Болести и вредители по тревата

Как да разберете кога нещо не е наред с вашата морава и е необходима намеса? Ако насекомите се преместят във вашата морава, те са склонни да се хранят с корените, като постепенно създават плешиви петна по тревата. Бледите. изсъхващи ивици от своя страна сигнализират за появата на плесен. Засегнатите участъци ще трябва да бъдат третирани с химикали.

Страда ли вашата морава от ръжда? Тя се появява предимно в края на лятото и през есента и е особено често срещана при тревни площи, които не се поддържат правилно. Тя може да бъде предотвратена чрез наторяване, косене и поливане.

Съществува цяла гама от заболявания на тревните площи. Някои от тях, като например магическите кръгове, се разпознават лесно, но борбата с тях не е толкова лесна. За щастие повечето болести по тревните площи са разрешими и обикновено може да се каже, че се разпространяват по сходен начин, така че можете да се борите с тях по сходен начин.

Изкопайте повредената част от моравата, аерирайте засегнатия участък и засадете нова морава. Следващата стъпка са спрейовете за предотвратяване на образуването и разпространението на плесени. Напоявайте засегнатия участък само толкова, колкото е необходимо, и подхранвайте тревата със специални минерални препарати и торове.

Причини за изсъхване на тревата

Не изглежда тревата ви да е била нападната от вредители или болести, но въпреки това на някои места има сухи участъци? Причината може да е дефекация на домашни любимци. Урината на кучетата или котките може да бъде агресивна и да изгори тревните площи, което води до намаляване на плътността на тревата. Ето защо е добре да полеете площта с вода веднага след като се замърси. При създаване на тревна площ е добре да изберете вид семена, които са устойчиви на животинска урина.

Друга причина, поради която моравата ви изсъхва, може да се дължи на прекомерно или неравномерно торене. Това ще доведе и до разлики в цвета на тревната площ.

Освен това камъните в почвата също причиняват изсъхване. Ако не сте почистили и подготвили почвата достатъчно добре преди полагането на тревната площ, камъните, останали в почвата, могат да прегреят и да изгорят корените на тревата през лятото, както и да намалят количеството влага в определени зони.

Други причини, поради които моравата ви не изглежда така, както бихте искали

Солите ли пътеките покрай моравата си през зимата? Когато ледът се разтопи от тротоара, солената вода се просмуква в почвата, така че външният вид на вашата морава ще отрази това. Кафявите, изсъхнали участъци, които са били атакувани от солта, могат да се измият за няколко седмици, преди да се раззеленят отново.

Използвали сте селективен хербицид и останали ли сте разочаровани от ефекта? Може би не сте го приложили при правилната температура. Оптимални резултати се постигат при температури между 15 и 25 градуса. При по-ниски температури ефектът се забавя, а при по-високи температури тревата е изложена на риск от увреждане.

Избрахте ли правилния вид тор при наторяването? Важен е не само сезонът на наторяване, тъй като всеки сезон изисква различно съдържание на минерали, но и това дали торът е предназначен за нанасяне след аерация или за повредена морава.

Съвети и трикове за поддържане на добрия вид на тревата

Ако искате да имате равномерно оцветена морава с еднаква дебелина на тревните стъбла, трябва да използвате същите тревни семена при подхранването, които сте използвали при полагането на тревата. Разпръсквачът на семена ще ви помогне да постигнете равномерно разпределение на семената.

Можете също така да използвате естествен тор за тревата си. Косачката с мулчер ще ви осигури малки парчета окосена трева, които ще имат положителен ефект върху растежа на вашата морава.

Върху моравата ви са израснали гъби и вие не сте доволни от тях? Те не винаги са нещо лошо, тъй като освобождават в почвата хранителни вещества, необходими за растежа на тревата. Във всеки случай, да се отървете от тях е лесно – отрежете шапките им, за да не могат да се размножават, и ограничете поливането на моравата си.