Как да изберем чадър? 7 практични съвета, които ще ви помогнат да вземете решение

Подарете си перфектен летен релакс в градината на сянка дори и в горещите дни. Ако шезлонг с вграден в конструкцията му чадър не ви е достатъчен, време е да потърсите нещо по-голямо. Чадърите за градината са практичен избор за всеки любител на лятото, излежавайки се на чист въздух край басейна, на терасата, в градината или на балкона. Как да решите кой е най-добрият вариант за вас? Тези 7 съвета ще ви помогнат да се ориентирате лесно.


Как да изберем идеалния чадър?

Най-идеалният начин да решите е въз основа на това къде и как искате да използвате градинския чадър. Това включва и други критерии и изисквания към чадъра, особено тегло, размери и др. Помислете за тези седем точки и закупуването на чадър няма да е проблем.

1. Тип чадър

Има няколко вида чадъри, които се различават по вида на конструкцията на стойката. Можете да избирате между централен стълб или страничен стълб, но има и стенни чадъри. Централният стълб се характеризира с добра стабилност, особено ако е придружен от солидна стойка, но има ограничена променливост и често е ограничаващ. Чадърите със страничен стълб обикновено са по-скъпи от чадърите с централен стълб, изискват повече пространство, но са по-променливи и много по-гъвкави. Можете да ги накланяте хоризонтално и вертикално и ви позволяват да седите по-удобно под чадъра, тъй като централната стойка не пречи на шезлонга и т.н.

Стенните чадъри се монтират директно на стената, предимството им е, че не заемат място на пода, шапката се прикрепя към рамото на стената. Недостатъкът е, че имат ограничени възможности за преместване на сянката. Друг вариант са полукръгли чадъри с прът и стойка, можете да ги облегнете на стената, както и да ги носите където трябва.

2. Размер на чадъра

Размерът на чадъра е решаващ фактор по отношение на неговото разположение и на колко хора трябва да осигурява сянка. Много е вероятно да изберете по-малък чадър за балкон, отколкото за градина или просторна тераса. Някои градински кътове за сядане имат възможност чадърът да се постави в центъра на масата, така че размерът на масата също е много важен при избора на най-подходящия чадър.

Малките чадъри ще осигурят много сянка за малки маси от двама до четирима души, за по-големи места за сядане е идеално да се огледате за голям чадър или да изберете два квадратни чадъра. За да сте сигурни, че сте избрали достатъчно голям чадър, измерете площта, която планирате да засенчите.

Размерът на чадъра също е свързан с това как се отваря сенника. Колкото по-голям е чадърът, толкова по-важно е механизмът за отваряне да е възможно най-практичен, например с помощта на дръжка или кабелна система с макара и тежест.

3. Материал на сенника

Материалът, от който е направен сенникът е важен, най-вече заради неговата устойчивост на вода и атмосферни влияния, устойчивост на цветовете и UV филтър.

Най-често срещаният вариант е полиестер. Предимствата му, особено ако е плътно изтъкан, включват здравина, издръжливост, надеждна защита срещу слънчева светлина, водоустойчивост. Минусите са предимно по-ниска устойчивост на цвета и податливост на петна. Полипропиленът има подобни свойства, но по-добра устойчивост на загуба на цвят и по-добра защита срещу слънчева светлина.

По-скъпите чадъри обикновено се изработват от акрил, тъй като той е издръжлив, устойчив на цветове, може да се похвали с топлоизолация и е дълготраен. Друг вариант, особено популярен за дървени конструкции, са сенниците от естествени материи или смес от памук и синтетични материали. Благодарение на естествения си външен вид те създават приятна атмосфера, но имат и недостатъци, по-специално по-голяма податливост на мухъл, по-малка устойчивост на вода и по-слаба защита срещу дъжд и слънце.

При всички материали теглото също е важно. Колкото е по-висока, толкова по-силна е сянката и толкова по-добре предпазва от UV лъчи, дъжд и слънчева светлина.

Източник: Pixabay.com

4. Конструктивни материали

Стойката и ставите, които ви позволяват да регулирате необходимата позиция на сенника, трябва да са здрави и стабилни, но и лесни за регулиране. Вярно е, че ако чадърът има повече сглобки за огъване, той предлага по-разнообразни възможности за регулиране, но за сметка на стабилност и устойчивост на вятър. Стабилността на конструкцията се влияе и от използвания материал.

Евтините чадъри най-често са изработени от алуминий. Той е лек, така че ако търсите чадър, който ще носите често, това е практично решение. Алуминиевата конструкция е лесна за поддръжка, няма да ръждясва, но не е толкова здрава, колкото например стоманената конструкция, така че е по-малко способна да издържи на силни пориви на вятъра.

За по-взискателни приложения стоманената конструкция е подходяща и за големи чадъри, където се изисква стабилна и здрава ветроустойчива конструкция. Недостатъкът на стоманата е теглото, така че ако планирате да местите чадъра често, няма да е удобно. Освен това стоманата ръждясва, така че трябва да се третира с покрития.

Любителите на естествения материал често търсят дървена конструкция за чадър. Въпреки това дървото е по-малко толерантно към влага, дъжд и топлина в сравнение с гореспоменатите опции. За да може дървената конструкция да ви служи дълго време, трябва редовно да се грижите за нея и да я боядисвате.

5. Стойка/основа

Основата и стойката на градинския чадър се грижат за стабилността, като гарантират, че няма да се преобърне при силен вятър или лошо време. Колкото по-голям е чадърът, толкова по-тежка и здрава основа е необходима. По същия начин типът чадър също поставя различни изисквания към основата: чадърите с маса за основа не изискват толкова голямо натоварване, колкото свободностоящите чадъри, особено тези със странична конструкция.

Най-евтините чадъри без основа са проектирани да се забиват в земята или в пластмасова основа, пълна с вода или пясък. За вътрешния двор и градината са по-практични чадърите с по-тежка основа. Малко ръководство при избора на основа е да я ориентирате според теглото на конструкцията и размерите на шапката на чадъра. За да ви дадем представа: 2-метров чадър в идеалния случай се нуждае от 10-килограмова основа, 3-метров чадър изисква най-малко 20 кг, а 4-метров чадър най-малко 40-килограмова основа.

Също така е важно дали чадърът има централен стълб или рамо отстрани, тъй като основният материал и размерите също са свързани с неговото позициониране. Страничните сенници изискват широка основа, за да бъдат достатъчно стабилни, затова здравите и тежки материали са по-подходящи за тях.

6. Дизайн

За да сме сигурни, че вашият чадър подхожда на другото ви градинско оборудване, ние ще разгледаме и аспекта на дизайна при избора му. Можете да съчетаете цвета на чадъра и да изберете или контрастиращ кремав чадър на тъмна зона за сядане, или да предпочетете по-тъмни земни цветове, най-често зелено, бордо, или червено.

Освен цвят, можете да избирате и от различни форми на сенници, не само кръгли и многоъгълни форми, но и елегантни квадратни форми, идеални за симетрични пространства. Най-често се препоръчва да избирате формата на шапката според това доколко тя следва формата на масата или пространството, което има за засенчване.

7. Цена

Бюджетът също е много важен при избора на чадър. Цената на чадъра зависи не само от размера, но и от използваните материали и други фактори. Евтините чадъри, струващи няколко евро, често са изработени от материали с лошо качество и ще издържат само за кратък период от време, така че не си струва да инвестирате в тях. В ценовия диапазон от около 100 лв. вече можете да изберете достъпни и сравнително надеждни чадъри, които няма да се налага да изхвърляте след един сезон.

По-висококачествени и по-издръжливи чадъри могат да бъдат закупени в ценовия диапазон от около 200 лв., а ако търсите здрава конструкция, първокласно качество и материали, подгответе се за поне 400 лв. или повече, дори няколко хиляди, и ще имате дизайнерски и здрав чадър за дълго време.

Можете да изберете своя нов качествен чадър и други градински мебели тук: https://www.delamart.bg/gradinski-mebeli

Източник: Pixabay.com

Съвети за финал - поддръжка на чадъра

Без значение дали сте горд притежател на луксозен чадър или сте го купили евтино, определено не искате да го изхвърлите след един сезон. За да сте сигурни, че ще ви служи надеждно дълго време и ще издържа на променливите външни условия, трябва да пожертвате малко време за него. Не се притеснявайте, няма да ви се наложи да правите нищо трудно, но грижите, които полагате от време на време, ще определят дълголетието му. В края на краищата той е изложен на пряка слънчева светлина, дъжд, вятър, температурни колебания...

Грижа за чадъра през сезона

Правилната грижа за чадъра трябва да се извършва още през сезона. През лятото прахът и мръсотията се натрупват върху покривалото на чадъра, така че трябва да го почиствате поне веднъж месечно. Най-подходящото време за измиване на чадъра е, когато не вали, но слънцето не пече. Някои чадъри са със свалящо се покривало, което ще улесни поддръжката – просто го изперете в пералня, но ако имате модел, който не позволява това, ще трябва да вземете мерки на място.

Първо избършете чадъра старателно от прах, можете да си помогнете с метла или прахосмукачка, след което можете да продължите с миенето. Можете да измиете чадъра с течен препарат или сапунена вода. Можете да добавите оцет, лимонов сок или етерично масло към водата, за да го предпазите от мухъл. Важно е да се пере на сянка, така ще избегнете петна по платното.

Обърнете внимание не само на платното, но и на стойката – избършете ги с напоена микрофибърна кърпа. Ако чадърът е с дървена стойка, използвайте подходящ препарат за дърво, за да го почистите, и балсам за дърво, за да го подхраните. Не търкайте платното със сила, по-скоро го оставете да кисне половин час и след това изплакнете с градински маркуч с чиста вода. Когато платното е добре изплакнато, разстелете чадъра и го оставете да изсъхне напълно.

Поддръжка на чадър след сезона

Дори и да се грижите добре за чадъра си през сезона, преди да го опаковате и изнесете от градината след сезона, трябва също така да го почистите добре, за да премахнете праха, мухъла и други замърсявания, натрупани по него. Това е особено важно, ако изобщо не сте почиствали чадъра си през сезона. Затворете и съхранявайте чадъра само когато е напълно сух, в противен случай рискувате да го извадите плесенясал през следващия сезон.