Страхотно ръководство за избор на най-добрия батут за вашата градина

Ако искате да насърчите децата си да прекарват свободното си време активно на чист въздух, градинският батут е фантастична идея. Вероятно няма нужда да представяме на никого батута, тъй като напоследък той се радва на огромен интерес. Това здраво, издръжливо и еластично изобретение, обикновено с кръгла форма, е чудесно за деца и възрастни, за да поддържат форма по забавен начин.

Батут за деца - какви са неговите предимства?

Като всяко движение, скачането на батут ще ви донесе много ползи за здравето. Това са основните аргументи защо си струва да вземете батут не само за деца, но и за възрастни:

  • когато скачате на батут, не натоварвате коленете и тазобедрените си стави - благодарение на гъвкавата повърхност, върху която се приземявате, теглото на тялото ви е намалено и няма такова натоварване, както ако скачате върху твърда бетонна повърхност, например.
  • ще укрепите краката си – скачането на батут ще укрепи мускулите на краката ви и ще увеличи силата ви в тях.
  • разтягате мускулите си и освобождавате напрежението в тях.
  • ще подобрите координацията на движенията на цялото тяло – колкото по-добра координация имате, толкова повече ще предотвратите падания и наранявания и ще подобрите стабилността и баланса си. Ще забележите резултатите само след няколко седмици.
  • ще се забавлявате на чист въздух и ще подобрите настроението си. Скачането често забавлява децата повече от бягането.
  • релаксирате след тежък ден и облекчавате стреса.
  • не на последно място, можете да оформите фигурата си и да отслабнете,като редовно скачате на батут.
  • децата могат да прекарват времето си и по други начини, освен да скачат на батут - те имат собствено място за почивка, игра, рисуване, четене, криене, игра на къща и просто правят всичко, което детското въображение им подскаже. Самото лежане на батута за тях е нещо друго, нещо като магнит, на който не може да се устои.

Как да изберем батут

Знаете ли какво да вземете предвид, ако искате да си купите батут, който да ви подхожда най-добре и да отговаря на критериите за безопасност? Разбира се, бюджетът е от решаващо значение, но цената не е единственият критерий, на който трябва да обърнете внимание. По-специално трябва да се съсредоточите върху следните фактори:

Видът на батута

На първо място, изяснете си дали търсите батут за вътрешно ползване или вариант, подходящ за външно ползване.

Батутите за вътрешно ползване обикновено са с по-малки размери и диаметър около 90 см, така че могат да се използват в по-малки пространства. Предлагат се не само за забавление на деца, но и за фитнес и упражнения за възрастни. Те са по-леки и лесно преносими, а някои видове фитнес батути дори се предлагат с парапети, за да направят упражненията върху тях по-ефективни. Такъв е случаят с батута за скачане, например, на който можете да направите прилична тренировка. Повърхността за скачане обикновено се закрепва с метални пружини или със специална гумена пружина, която е по-малко шумна от тях.

Батутите за скачане на открито са предназначени за поставяне на открито, най-често в градината.  Можете да ги поставите върху равна тревна площ или да ги вградите в земята, ако планирате да изпробвате акробатични елементи. В този случай максималната възможна стабилност ще бъде повече от полезна. В сравнение с батутите на закрито, батутите на открито обикновено са по-големи, по-тежки и по-здрави и освен ако не инвестирате в издръжлива конструкция, трябва да ги приберете за зимата и да ги извадите отново през пролетта. Специален вид батути на открито са т.нар. батути in-ground, вградени в земята, така че са много по-незабележими, но и по-безопасни.

източник:Unsplash.com

Размер и диаметър на батута

Съществуват батути с различни размери, от които можете да избирате. Особено полезни могат да ви се сторят диаметърът на повърхността за скачане и височината на повърхността за отскок. Диаметърът на повърхността за скачане най-често е между 90 и 500 сантиметра, а височината на повърхността за отскок обикновено е около 40 до 100 сантиметра. Тези цифри са ориентировъчни не само заради пространствените възможности, но и заради това колко хора от каква възрастова група ще прекарват свободното си време на батута. От съображения за безопасност трябва да отделите поне 1 метър свободно пространство около батута и да решите дали са ви необходими стъпала за влизане в батута или можете да минете без тях, в зависимост от височината на отскоковата повърхност.

Нека да разгледаме размера на батута от гледна точка на това кой ще го използва. За най-малките деца до 3-годишна възраст ще са достатъчни батути с диаметър до 200 сантиметра. На тези батути може да скача само по един човек едновременно. Децата на възраст над три години обикновено се нуждаят от диаметър от поне 200 до 300 сантиметра, но това все още е батут само за един човек. Диаметър до 300 сантиметра е идеален за малка градина, но товароносимостта обикновено вече е прилична.

За по-големи градини или за повече хора потърсете батути с диаметър над 300 сантиметра, а ако искате на батута да могат да скачат възрастни и деца и пространството в градината ви го позволява, потърсете батут с диаметър 400 сантиметра или повече. Такъв батут обаче ще се нуждае от поне 6-метрова площ, където да го поставите.

Тегло и товароносимост на батута

Размерът на батута е тясно свързан с неговата товароносимост. Като общо правило, колкото по-голям е батутът, толкова по-голяма е неговата товароносимост. Никога не трябва да превишавате максималната товароносимост, посочена от производителя, за да не рискувате да счупите пружините, повърхността за скачане и да се нараните тежко. Излагането на батут на прекомерни натоварвания, за които не е създаден, също отнема от неговата издръжливост.

Батутите, предназначени предимно за деца, обикновено имат товароносимост от около 80 килограма, но по-големите батути лесно могат да издържат стотина килограма повече. Товароносимост над 100 килограма обикновено е достатъчна за батут, предназначен за един човек, и може да издържи и по-малки деца, които превръщат батута в място за отдих и игра. Не забравяйте обаче, че децата растат бързо, така че максималната товароносимост, която ви е достатъчна днес, може да не е достатъчна след няколко години. Винаги е по-добре да си позволите по-голям резерв, за да не се налага след няколко години да заменяте по-малкия модел с по-голям и по-здрав. Размерът на батута, използваният материал и допълнителното оборудване, разбира се, също са свързани с неговото общо тегло. Ако батутът ще бъде поставен в градината през цялата година и няма да го премествате, това не е толкова важно, но ако планирате често да сгъвате и премествате батута, си струва да изберете модел с олекотена конструкция, с който ще се борави много по-лесно, отколкото с батут с тегло над 70 кг.

Конструкцията и стабилността са от ключово значение

Конструкцията на батута, т.е. дизайнът на материала, от който е изработен, оказва огромно влияние върху качеството и издръжливостта на продукта. Важно е да се обърне внимание на това от какво са направени рамката на батута, пружините и повърхността за скачане. Конструкцията трябва да е достатъчно здрава и издръжлива, затова е идеално, ако е изработена от стомана. На пазара има и алуминиеви конструкции, но те са по-податливи на износване и не са толкова здрави. Предимството им обаче е, че са по-леки. Градинският батут, поставен на открито, изисква конструкцията да има подходящо покритие, устойчиво на атмосферни влияния. Това се постига или чрез поцинковане или галванизиране, което предпазва металната част на батута от корозия, или чрез специално покритие с черна прахова боя, което също осигурява устойчивост на ръжда. Що се отнася до стабилността, особено за по-големите батути, е благоприятно, ако те имат U-образни крака, тъй като те са по-стабилни в сравнение с класическите прави крака. Обикновеният градински батут обикновено има от 3 до 6 такива крака, като колкото по-здрави и големи са те, толкова по-добре е по отношение на безопасността и стабилността.

Повърхност за скачане и пружини

Повърхността за скачане на батута трябва да бъде изработена от специален материал с гладка повърхност, така че да не предизвиква ожулвания. В същото време тя трябва да е достатъчно еластична и да има ефект на памет, но е важна и устойчивостта на UV лъчи, особено за батутите на открито. Повърхността за скачане най-често се изработва от полипропилен, който се характеризира с отлична устойчивост на влага, дъжд и силна слънчева светлина, но също така и на стрес. В зависимост от размера на рамката, на батута има приблизително от 40 до 100 или повече пружини. Най-добрите батути имат пружини, които се характеризират с висока издръжливост и ефект на паметта, който гарантира, че еластичността и здравината на пружините не намаляват с течение на времето. За батутите, разположени на открито, е важно да се гарантира, че пружините са защитени от корозия и външни влияния, за да могат да изпълняват надеждно функциите си. В идеалния случай пружините трябва да бъдат покрити отгоре и отстрани с предназначено за тази цел покритие. Това предпазва пружините от повреда, но също така предпазва и скачащия от нараняване.

Най-общо казано, колкото повече пружини има един батут, толкова по-удобно е да се скача върху него и толкова по-добри са неговите скачащи свойства.

Източник: Pixabay.com

Предпазна мрежа - защо е важна и кой вид да предпочетете?

Батутите за деца трябва да имат защитна мрежа, която да предпазва батута от падане на земята. Има два вида мрежи, от които можете да избирате: външна и вътрешна предпазна мрежа. Те се различават по площта, в която се монтират. Външната предпазна мрежа се поставя около рамката на батута, така че позволява да използвате цялата площ на батута за игра, докато вътрешната предпазна мрежа се намира пред пружините, така че не позволява да се заклещите между пружините или да се ударите в рамката на батута, но леко намалява площта за скачане. Тя е особено популярна за по-малките деца, тъй като свежда до минимум риска от заклещване на ръце или крака между пружините.

Височината на предпазната мрежа също зависи от размера на батута. Ако тя не е посочена директно в описанието на производителя, можете да изчислите височината на предпазната мрежа, като просто извадите височината на зоната за скачане от общата височина на конструкцията на батута. Друга важна характеристика, която мрежата на батута за деца трябва да има, е защита под формата на цип или катарами. Когато детето влезе в батута, мрежата се отваря, но когато детето скочи, този отвор се затваря. Защитната мрежа трябва да бъде много устойчива на разкъсване и леко гъвкава, за да може надеждно да върши своята работа.

Източник: Pixabay.com

Батут и въпроси, свързани с безопасността

Още при покупката трябва да се погрижите за максимална безопасност и да предпочетете качествен модел, който не само отговаря на минималните стандарти за безопасност (какъвто е техническият стандарт STN EN 1176), но е удостоен със сертификати за безопасност, като например немския знак за качество TUV SUD. Също така редовно проверявайте състоянието на батута, като се съсредоточите по-специално върху заварките и шевовете. Те трябва да са без пукнатини и видими повреди. Скачането на батут е забавно, но за да сведете до минимум риска от нараняване, трябва да спазвате определени правила и да поставите батута на подходящо и безопасно място с достатъчно пространство около него. Не само качеството на конструкцията на батута, но и мястото, на което го поставяте, играе съществена роля за безопасността. В идеалния случай батутът трябва да бъде поставен върху мека, равна повърхност, т.е. върху трева. Може да се изкушите да го поставите върху бетон или друга твърда повърхност, но това не е най-добрата идея от гледна точка на безопасността. В случай на падане от батута, твърдата повърхност само ще увеличи риска от нараняване.

Що се отнася до избора на най-идеалното място за градинския батут, не се препоръчва той да се поставя на пряка слънчева светлина, но също така не е препоръчително да се поставя под клони, под нисък покрив или на нестабилна и неравна земя. Ако решите да поставите батута под покрив или на закрито, уверете се, че има достатъчно пространство между тавана и главата на скачащия, за да няма риск от нараняване. Необходимо е да има поне половин метър разстояние между човека и покрива или тавана. Не скачайте на мокър батут, тъй като е хлъзгав, нито надценявайте способностите си. Не се опитвайте да правите салта или акробатични номера и спазвайте обозначената зона, от която трябва да отскочите, и се опитвайте да се приземите на същото място.

Аксесоари за батут, които си струва да имате

Когато купувате батут, уверете се, че знаете какво е включено в комплекта, за да можете веднага да поръчате необходимите аксесоари, ако е необходимо. Едно от най-практичните приспособления, което със сигурност ще използвате с батута, са стъпалата, които ще улеснят качването и слизането от батута. Особено ако зоната за скачане е по-висока и батутът ще се използва от малки деца, без стъпала ще им е трудно да се качат на него, а при слизане без стъпала има риск от падане. Опорите, използвани за закрепване на батута към земята, също са полезна помощ. Те ще осигурят по-голяма стабилност дори в случай на силен вятър. Покритието на батута за защита от дъжд и, разбира се, покритието на пружината също са полезни.

Можете да закупите качествен батут с всичко необходимо за него тук: https://www.delamart.bg/batuti

Грижа за батута

Можете да се забавлявате на батута си от пролетта до есента, но през зимата е добре да го съхранявате правилно - например в градинска къщичка на сухо място, за да не се излагат основите и пружините на ненужно ръждясване, а температурните колебания, снегът и студът със сигурност няма да допринесат за издръжливостта на батута. Ако не искате да сгъвате конструкцията, трябва поне през зимата да свалите повърхността за скачане, мрежата и аксесоарите. Можете да запазите батута си в добро състояние възможно най-дълго, ако редовно проверявате състоянието му и подменяте износените части. Обърнете особено внимание на пружините и металните части, които трябва да се смазват с вазелин поне веднъж годишно, за да се предпазят от прекомерно триене и корозия. Тъй като батутът е изложен на открито на атмосферните влияния и околната среда, не можете да избегнете почистването му. Това не е нищо сложно, няма да ви трябва нищо повече от мека микрофибърна кърпа и хладка вода. Не забравяйте да не използвате агресивни и абразивни почистващи препарати, за да не повредите повърхността на батута.