Детайли, които ще направят вашия апартамент уютен - фотьойли

Откъде идват фотьойлите? Бърз поглед към историята на тези популярни мебели

Фотьойлите с характерния си дизайн имат дълга история. Те се появяват на сцената около 1600 г., но за съжаление не е запазено името на просветения дърводелец, който е направил първото кресло. Популярността им нараства значително едва в края на 1820-те години. Първоначалната им цел е да осигурят удобни места за сядане, които трябва надеждно да предпазят горната част на тялото от потъване, но също и от силната топлина на големите открити камини, които са били много популярни през онези дни. През 17-ти век жилищата не са били добре изолирани и ако не сте искали да рискувате да сковавате мускулите си, седейки на течение, докато седите дълго време, е трябвало да намерите решение.

Но в началото крилата му не са имали много общо с комфорта. Първоначално са били изработени от дърво, а твърдите, стърчащи крила не само са предпазвали от потъване, но и са гарантирали, че няма да заспите пред камината. Когато главата ти падне в просъница и се удари в твърдото крило, веднага би се събудил. Обаче хората подобриха това изобретение и напълниха креслото, за да го направят много по-удобно и уютно. Така че не е отнело много време тапицираната версия на стола с облегалка да излезе на бял свят . Пълнежът е бил от конски косми, като най-често ушите са били покрити с кадифе и бродерия.

източник:Stockvault.net

През 18-ти век започват да се развиват различни стилове, с модели с ниска седалка от Джордж Хепълуайт, но също така и фотьойли с големи странични крила и навити подлакътници, представени от Чипъндейл. Във Франция те също са били наричани Bergère à oreille, което означава овчарка с ухо. Както и да е, основните характерни черти на креслата са запазени.

С настъпването на индустриализацията цените на фотьойлите се понижават - те се произвеждат индустриално и в универсални размери, така че комфортът отново леко пострадва, особено за притежателите с нетипична фигура. Ако не сте искали да жертвате комфорта в края на 19-ти и началото на 20-ти век, сте можели да поръчате стол, направен по поръчка от дърводелец, но това не е най-евтиното нещо.

През 21-ви век фотьойлите се връщат на първо място, съчетавайки разумни цени с комфорт, а дизайнът не остава по-назад.

Как изглежда фотьойлът днес?

Днес фотьойлът все още е с уникална форма като своите предшественици в миналото и се предлага в много дизайни. Креслото е предназначено за продължително седене при максимален комфорт. За това се грижат силно подплатените гръб, седалка и странични крила. Най-често се изработва от дърво, метал или пластмаса, а покритието е от устойчиви материали, които не са склонни към бързо износване, особено естествена или изкуствена кожа, плат, често с хидрофобна обработка, или винил. Що се отнася до цветовия дизайн, в допълнение към неутралните нюанси можете да попаднете на по-екстравагантни нюанси или дори шарени модели.

източник: Unsplash.com

За да си осигурите перфектен комфорт, можете да закупите фотьойл и поставка за крака, за да се поглезите с наистина удобна позиция.

Предимствата на фотьойлите, благодарение на които всеки ще се влюби в тях

Ако сте запален читател, несъмнено ще оцените удобно кресло за четене, в което можете да оставите въображението си да се понесе и да се потопите в историята. Същото важи и за любителите на телевизията или за следобедната дрямка.

Вие също можете да се поглезите с кресло и да се отпуснете в него, без да се притеснявате за здравето си. Благодарение на добре обмислената си конструкция, те са лесни за използване и подходящи за няколкочасово седене. Всички сме наясно с рисковете от продължителното седене в неподходяща поза, при което страдат шийните прешлени и седалищните мускули. Можете да разчитате, че фотьойлът ще поддържа тези части на тялото и няма да се събудите без сили, ако подремнете непланирано в него.

В днешно време фотьойлите обикновено са изцяло тапицирани, имат здрави дървени крака и могат да се похвалят с дълъг експлоатационен живот. Затова инвестицията в тях определено си заслужава, защото те ще ви осигурят безброй мигове на релакс и ще красят стаята за дълго време. Вечният дизайн ги прави наистина стилна мебел.

източник: Unsplash.com

За какви интериори е подходящ фотьойлът и къде да го поставите?

Вече няколко пъти посочихме, че креслото за четене е интересен дизайнерски елемент и много практична декорация за всекидневна, детска стая или спалня, но няма да бъде пренебрегнат и в офиса. Също така е страхотно, че фотьойлът се вписва във всеки интериор, но трябва да изберете дизайн, форма и цвят, за да създадете хармония с останалите мебели и характера на стаята.

Тапицираното кресло с облегалка е най-подходящо за класически и рустикално обзаведени интериори с винтидж или ретро нотка. Разбира се, тук е много важен материалът, от който е изработена, както и това, че излъчва уют и комфорт. Страхувате ли се, че това кресло няма да стои добре в модерния интериор? Ако изберете максимално минималистичен дизайн и неутрални цветове, определено няма да се прецакате.

Ако сте творческа душа и обичате закачливите интериори, можете дори да експериментирате и да опитате бордо, горчичено жълто или други контрастиращи цветове, за да привлечете вниманието към него. Или се бихте се осмелили с принтове?

Фотьойл с или без табуретка е ефектен интериорен аксесоар, така че трябва да помислите добре къде ще изпъква най-много. Зависи и дали ще се осмелите да си играете с цветовете или ще изберете по-дискретен модел. Ако имате достатъчно място, можете да вземете два фотьойла - поставете ги един срещу друг и създайте идеален натюрморт за интимни разговори.

Също толкова важно е къде искате да използвате креслото и за какво трябва да се използва. Към дивана, който ще е предназначен за почивка, има различни изисквания, но ако трябва да изпълнява друга функция, като например, ако имате нужда от стол за хранене в детската стая, разширени функции като табуретка, възможност за позициониране на облегалката или пък люлеенето ще ви бъдат полезни.

Последен съвет

За интериори, нагласени в скандинавски и бохо стил, фотьойлите в светли естествени нюанси с ефектна ватирана материя обикновено са идеални. Като аксесоар, който уеднаквява визията на помещението може да използвате декоративна възглавница, която поставяте върху креслото. Ако вашият интериор е в бляскав стил, креслото с декоративни кантове, златни или сребърни, или пискюли или кристали, ще бъде точното за вас. Рустикалните пространства изискват кожен дизайн, кънтри стилът ви позволява да използвате шарено покритие с флорален мотив, което ще подчертае семейния характер на стаята. Пастелните цветове са идеални за ретро стил.

Нашият съвет: скандинавско кресло с тъмно сива табуретка ще се откроява в повечето интериори благодарение на неутралния си цвят и можете да го допълните с подходящи аксесоари като възглавници, одеяло и др.

Можете да го получите тук: https://www.delamart.bg/stolove