Градинските люлки ще създадат магическа и релаксираща атмосфера

Как си представяте перфектната почивка в градината? За много от нас това е почивка насаме, в компанията на семейството и приятелите ни или например, четене на хубава книга в приятна среда. Разбира се, в тези идеи не може да липсва удобна градинска люлка, защото какво по-хубаво от това да можете да се изтегнете на чист въздух и да се насладите на лекото люлеене? В тази статия ще ви посъветваме как да намерите идеалната люлка, която най-добре отговаря на вашите изисквания.

Как да изберете градинска люлка, в която да се насладите на перфектен релакс?

Изборът на градинска люлка трябва да се основава на няколко фактора. Много от нас решават основно естетическата страна, така че градинската люлка да създаде хармонично цяло с други градински мебели или обзавеждане за тераса. Изобщо не се съмняваме, че дизайнът е много важен, но други параметри също трябва да влияят на решението ви - колко хора ще се люлеят на люлката, какъв материал ще отговаря най-добре на вашите изисквания, къде ще я поставите и нейното обезопасяване - и също са от значение, особено ако имате малки деца.

Разбира се, възможно е да комбинирате например висящ люлеещ се стол и семейна градинска люлка, всичко зависи от вашия бюджет, идеи за необезпокоявана почивка и индивидуални изисквания. Решението, което съчетава няколко варианта, е особено популярно сред по-големите семейства, когато няколко души искат да се насладят на благотворния ефект от люлеенето едновременно.

Можете да изберете своята тук: https://www.delamart.bg/gradina

Видове градински люлки

Една градинска люлка може да има различни форми, поради което има няколко вида люлки и за да анализираме по-подробно тяхното разделение, трябва да установим основните критерии, въз основа на които ги класифицираме в съответната категория. Най-често ги разглеждаме според техния размер, материала, от който са изработени, вида на конструкцията и товароносимостта, като често тези параметри се сливат.

Люлее се според размера и товароподемността

Можете да избирате от люлки, предназначени за един човек, но и модели, в които двама или повече души могат да се люлеят удобно. Градинските люлки за деца са пригодени за по-ниски тежести, а тези за най-малките е добре да бъдат оборудвани и с предпазен колан, за да няма опасност от падане или неприятно нараняване.

Градинските люлки , предназначени за повече от един човек, трябва да имат товароподемност минимум 250кг, а седалката трябва да е с площ от поне 150 до 170 см, за да може всеки да се настани удобно. Товароносимостта на люлката е важен параметър от гледна точка на безопасността, който не препоръчваме да превишавате, за да избегнете риска от нараняване.

Люлки според материала

Най-често срещаните варианти при закупуване на градински люлки са метални, дървени или ратанови градински люлки, но някои модели са изработени и от текстил или съчетават няколко материала. Първият избор за екстериора трябва да бъде модел, който ще може смело да издържи на влиянието на метеорологичните условия. В крайна сметка поставянето на люлката на открито място в градината поставя по-високи изисквания към нея, отколкото в случай на поставяне на люлката на закрито, в покрита оранжерия и подобни места, където няма риск от дъжд или продължително излагане на силна слънчева светлина.

Източник: Unsplash.com

Всеки материал има своите плюсове и минуси, а мебелите, които вече имате в градината, също трябва да улеснят вашето решение, така че люлката да пасва на него или да създава интересен контраст. Изберете модел, който ще ви радва няколко години.

Металните градински люлки са сред най-продаваните модели. Те са популярни и поради своята достъпност, солидна конструкция, лесна поддръжка и разнообразни дизайнерски възможности.

Градинските люлки от ратан не само имат интересен дизайн, но и са относително лесни за поддръжка, особено тези от изкуствен ратан. Тяхната естествена, но същевременно стилна и модерна визия и фактът, че не се налага да ги криете по време на дъжд, са гаранция за нарастваща популярност.

Дървените градински люлки са избор номер едно за всички любители на естествените материали, защото от естетична гледна точка се вписват идеално в градината и създават идилична атмосфера. Дървената конструкция трябва да бъде обработена с подходящо покритие, за да издържи на дъжд, слънчева светлина и всякакви атмосферни промени, така че е необходимо да го подновявате периодично. Дървените люлки са по-скъпи в сравнение с люлките от други материали, но този недостатък се компенсира от приятния цялостен външен вид, по-голяма товароносимост и дизайн.

Източник: Pixabay.com

Текстилните градински люлки най-често са предназначени за един човек, имат висяща конструкция и много ефективна връв. Те не изискват много място, а много разумната цена ги прави наистина достъпен вариант за всеки.

Люлки по вид конструкция

Можете да поставите люлка в градината, най-често със солидна метална или дървена конструкция, която може да носи няколко човека едновременно или да потърсите висяща конструкция и да окачите люлката на здрав клон, греда на терасата и др. Популярни са и люлеещите се столове във формата на яйца с конструкция, която лесно можете да транспортирате до мястото, където ви трябват. За да се насладите на спокойни мигове на чист въздух, конструкцията трябва да е достатъчно стабилна, да има издръжлива рамка, проектирана така, че краката ѝ да са достатъчно дебели и на подходящо разстояние, както и седалката да може да издържи определеното натоварване.

Не само видът на конструкцията, но и седалката е много важен по отношение на комфорта. В зависимост от материала, седалката може да бъде дървена или например подсилена с текстилна материя, но за да се насладите на най-добър комфорт е препоръчително да търсите меки възглавници, които ще повишат нивото на комфорт. Когато купувате, винаги се уверявайте какво е включено в пакета.

Регулируемата градинска люлка ще ви осигури по-високо ниво на комфорт от моделите, които не могат да се регулират според нуждите, но не бива да ги осъждате. Важно е да седнете удобно не само за известно време, но нищо да не ви притиска дори след по-дълъг период от време. Структурата на люлката често може да бъде обогатена с практичен сенник, който изпълнява функцията на чадър, но може да осигури и основна защита срещу неочакван дъжд. Семейните градински дивани с метална конструкция почти винаги са снабдени със сенник от плат, дървените или висящите рядко имат сенник.

Къде да поставим градинската люлка

Градинската люлка може да украси не само вашата градина, но и балкон, тераса, а някои висящи модели, дори всекидневна или детска стая или други интериорни пространства. Всичко зависи не само от размерите на самата люлка, но и от вашите предпочитания. Голяма градина отваря широка гама от възможности за това къде да поставите люлката. Винаги трябва да се съобразявате какво ще има около нея и люлката да не ви пречи да използвате други градински мебели, но трябва да обърнете внимание и дали е добре защитена от силни ветрове, които могат да я преобърнат.

Източник: Pixabay.com

Външни градински люлки на земята

Големите семейни градински люлки, предназначени за използване на открито, на които могат да седнат повече хора, се характеризират с по-големи размери и тегло, затова се уверете, че основата, на която ги поставяте, е достатъчно здрава. Определено няма да сгрешите, ако поставите люлката върху стабилна повърхност, било то бетон, плоча или подсилена с чакъл основа. При по-малките и по-леки люлки не е нужно да се занимавате с това, те нямат проблем да стоят на равна повърхност на моравата, а висящите модели могат да бъдат фиксирани и към достатъчно здрав клон на дърво, конструкция на тераса и др.

Люлка на терасата или на балкона

Удобната градинска люлка може да бъде и част от обзавеждането на терасата или да краси някое уединено кътче, което остава неизползвано и така умело да го съживите и да му намерите ново приложение. Ако обмисляте люлка за балкона, внимателно измерете мястото, където искате да я поставите и не забравяйте да добавите допълнителни сантиметри, за да можете да се люлеете на нея, без да се блъскате в стената или друга мебел.

Вътрешни люлки

Градинската люлка за деца е източник на безкрайно забавление, така че ако искате те да й се радват дори в детската стая, най-вече когато времето не им позволява да са в градината, висящата люлка в стил макраме ще бъде страхотен дизайнерски елемент, който ще освежи всеки интериор и определено ще се превърне в любимото им място.