Изборът на перфектната градинска мебел не е ракетна наука. Ще ви посъветваме как да го направите

Откъде да започнете – избор на идеалните градински мебели стъпка по стъпка

За да създадете хармонично пространство в градината или на терасата, където ще искате да черпите сили и да се отпуснете след тежки, забързани дни, трябва да разберете кое решение ще ви подхожда най-добре.

 

Какъв материал да изберете?

Да започнем с материала. Това е важно не само по отношение на стила, но и влияе върху това колко ще издържат мебелите ви. Затова е разумно да помислите за вашите условия, дали и къде ще съхранявате градински мебели извън сезона и какво очаквате от тях.

Най-често имате следните опции:

Ратанът е популярен избор, защото има много предимства - не изисква поддръжка, издържа на по-сурови условия и е достъпен. Разбира се, той има и недостатъци, особено по-кратък живот, а ако е изложен дълго време на слънчева светлина, има тенденция да избледнява. Има не само естествен вариант, но и все по-популярен изкуствен ратан.

Дървото е естествен материал с красива структура и нотка на лукс. Има висока товароносимост, трайно е, можете да избирате от широка гама от нюанси, обикновено не се преобръща от по-силен вятър и ако се отнасяте правилно с него, ще ви издържи дълги години. Въпреки това, ако не го третирате достатъчно и правилно със защитно покритие, то може да изсъхне и да се напука или набъбне, тъй като реагира на влажност и температура. За зимата трябва да съхранявате дървените градински мебели, прибрани в защитна опаковка.

Металът има предимството, че е много здрав, издържа дори на по-взискателни условия и благодарение на защитното покритие не ръждясва. Не е трудно да се поддържа – металните градински мебели трябва да се почистват от време на време с вода и препарат. Недостатъкът му е високата топлопроводимост – през жегите не трябва да забравяте, че може да се изгорите и през зимата ще е по-студен от дърво или ратан.

Пластмасата е популярен избор, защото е лека, можете лесно да я прехвърлите, където имате нужда, предлага се в редица цветове от класически като бяло, черно или кафяво, до по-смелите цветове като червено, синьо, зелено, лилаво и розово. Другото ѝ предимство е много изгодната цена и лесната поддръжка. Няма нищо против да се намокри. Липсва ѝ обаче стабилността, с която могат да се гордеят по-здравите материали, не издържа на по-големи натоварвания и не е много екологична не само по отношение на издръжливостта, но и по други фактори. Не изглежда толкова луксозно като дърво или метал, но под термина пластмасов стол не е нужно автоматично да мислим за обикновен бял стол.

Източник: Unsplash.com

Пълен комплект или комбинация от столове, маса и друго оборудване?

Ако искате да сте сигурни, че всичко ще си пасне идеално, огледайте градинските гарнитури – диванът, фотьойлите и масата са основното оборудване, без което просто няма да е същото. Цялостните градински комплекти моментално ще превърнат вашата тераса или градина в уютно място, където с удоволствие ще прекарвате свободното си време и не е нужно да се притеснявате дали мебелите вървят заедно или не. Трябва само да вземете решение за цвета и размера на комплекта.

Източник: Unsplash.com

Нашият съвет: Диванът от ратан е актуален хит не само заради елегантния си външен вид, но и заради неговата гъвкавост и достъпна цена. С удобни възглавнички, той издига всяка тераса, пергола или градина на ново ниво.

Вие сте творческа душа и искате да бъдете креативни? Опитайте се да комбинирате отделни части градински мебели според вашия вкус . Можете да започнете от градински комплект, който ще допълните с други елементи, или да украсите екстериора си по напълно оригинален начин и да закупите всяка част поотделно. По-смелите могат самоуверено да съчетават различни стилове – индустриални и модерни елементи, винтидж и доказана с години класика. Понякога най-малко очакваните комбинации работят най-добре заедно.

Когато търсите най-добрите градински мебели обаче, не забравяйте да вземете предвид площта, в която ще стоят градинските мебели и да съчетаете естетическия аспект с функционалния. Практическата страна е много важна – тънките метални крака на стола, поставени върху тревата, не са най-добрата идея. Под тежестта на седящия човек се забиват в земята и седенето става неудобно. Определено трябва да помислите за тези подробности, за да не останете разочаровани.

Най-популярните видове градински мебели

Какви са вашите възможности за пространство? Искате ли да се насладите на храната там или просто да се отпуснете? Или и двете? Какъвто и да е отговорът, освен градинските комплекти, следните видове градински мебели доминират в класацията за популярност:

Източник: Unsplash.com

Отпуснете се в градинската люлка

Всеки има нужда от момент за себе си. Можете да се отдадете на комфорта си в градинската люлка. Отпуснете се и се насладете на красивото слънчево време в люлката. От разнообразната гама от дизайни и изпълнения със сигурност няма да имате проблем да изберете такъв, който да отговаря на вашите идеи за идеален отдих и да се вписва в градината. Градинската люлка е любима не само на малките деца, но и възрастните могат да се насладят на любимата си напитка там и да забравят за всички грижи.

Градинският чадър ще се погрижи за сянката

Понякога е необходимо да си починете от жаркото слънце и да намерите убежище в градината. Чадърът е направен за тази задача. Изгодно е, ако има възможност за регулиране на ъгъла на наклон и височината според нуждите. Здравата конструкция, която надеждно издържа на вятъра, както и водоустойчивата повърхност, покрита с UV филтър, са търсени свойства, благодарение на които чадърът ще изпълни перфектно своята работа.

Източник: Unsplash.com

Нашият съвет: Стилен градински чадър със стойка можете да намерите тук: https://www.delamart.bg/p/goljam-gradinski-chadr-ss-stojjka#100181

Романтична пейка - абсолютна класика

Имате ли хубав алпинеум или е по-скоро култивираната цветна леха от каталога? Пълно ли е с красиви овощни градини или поне с няколко цъфтящи дървета? В такъв случай ви разбираме, ако искате от време на време да сядате на пейката и да се наслаждавате на красотата. Пейката е част от почти всяка градина от години.

Шезлонг

Можете да хванете тен на екзотична почивка или у дома, в градината. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете слънцезащитен крем, да сложите слънчеви очила и да легнете на шезлонг. Всички любители на слънцето ще оценят възможността да позиционират горната част и да регулират облегалката според вашите нужди. Ако вашият градински стол няма сянка, потърсете чадър. Максималният комфорт е гарантиран!

Беседки

Дните в градината под беседката са просто вълшебни. Няма да се изненадате от неочаквани валежи от дъжд, нито пък силното обедно слънце ще бъде проблем. Ако имате място за беседка в градината, ще получите не само много модерен и естетически издържан елемент, но и много практично оборудване. Някои модели беседки са оборудвани със завеси или сенници, които използвате в зависимост от времето.

Независимо дали просто трябва да попълните градинските си мебели или имате нужда от цялостно оборудване, ние вярваме, че нашата статия ви е помогнала да добиете представа за възможностите, предимствата и недостатъците на всеки тип мебели. Ако искате да купувате добре, опитайте се да дадете приоритет на качеството. Евтините мебели не издържат дълго и в крайна сметка ще ви струва повече за смяната им, отколкото ако сте закупили доказан вариант веднага.