Как бързо и лесно да подобрите вида на спалнята? Опитайте с кувертюра

Прекарваме около една трета от живота си в спалнята. Следователно адаптирането ѝ така, че да се чувстваме комфортно в нея, не е просто ненужна прищявка, а необходимост. В крайна сметка всеки иска да се отпусне и да натрупа сили за нов ден в среда, в която може напълно да се отпусне, да си почине пълноценно и да регенерира тялото си по време на сън.

В тази статия ще научите значението на кувертюрите, кои мотиви и цветове са най-популярни, как правилно да аранжирате кувертюрата, за да постигнете облика на хотел и какви грижи изискват кувертюрите.

Защо да използваме кувертюра

Покривалото за легло е важна част от всяка спалня. Има декоративна функция, често можете да избирате от различни материали, шарки, цветове и щампи, за да накарате дизайна да пасне идеално на вашия стил и да подобрите цялостното впечатление на стаята, което ще я накара да изглежда спретнато и интериорът да достигне много по-високо ниво.

Кувертюрите обаче не се използват само за естетика. В по-студените дни хората често държат кувертюрите като допълнителен слой за изолация или, обратно, в по-топлите дни използват по-тънко покривало за легло вместо юргани.

Най-важната обаче е защитната функция. Можете да използвате леглото и през деня – четете книга или гледайте любимия си сериал, докато спалното ви бельо ще бъде защитено от замърсяване или намокряне, ако разлеете чай или кафе например. Прахът, който постоянно се върти в района, няма да се утаи директно върху възглавниците и завивките, а ще свърши върху покривалото. Това ще направи съня ви по-здравословен, защото ще си лягате в чисти завивки. Особено в малки апартаменти и студиа, където леглото често има функция, различна от място за спане, това е наистина важен момент.

Най-популярните кувертюри

В таблицата на продажбите на кувертюри неутралните цветове са победители от дълго време. Те лесно ще се впишат във всеки интериор и няма да се борят с мотиви върху възглавници и одеяла или завивки. Освен това земните цветове придават на вашата спалня нотка на връзка с природата, което изглежда много уютно. Кафявото покривало се вписва идеално в класически подреден интериор. Любителите на скандинавския и минималистичен интериорен дизайн ще оценят особено едноцветното покривало на бежовото или сивото легло, или геометрични шарки или фин печат с естествени мотиви.

Класически модели и цветове

Отличителните цветове подхождат ли на вашата спалня? Търсите покривало, което да бъде украсено с интересни орнаменти, които да придадат на стаята правилния характер? Такова покривало гарантирано няма да бъде пренебрегнато и ще завърши визията на стаята според вашите идеи. Популярни са ориенталски мотиви, нежни флорални шарки, но и пастелни цветове. Изборът често се влияе и от сезона – през лятото сме склонни да избираме по-светли цветове, докато през зимата посягаме към наситени цветове и по-тъмни нюанси на цветовия спектър.

Нашият съвет: Луксозно покривало за легло в цвят бордо

Покривала в провансалски стил

Искате ли да получите парче слънчев Прованс в спалнята си? Не само мебелите и изборът на цветове за стаята, но и аксесоарите, декорациите и наглед незначителни детайли могат да направят чудеса. Покривалото в провансалски стил веднага се превръща в доминираща черта на стаята. Провансалският стил е гореща тенденция в момента, така че ако си падате по него, понякога наистина малко е достатъчно – дори покривало за легло допълва стаята според представите ви.

Кадифени кувертюри

Кадифето е материал, който веднага хваща окото и е много приятен на допир. Изящните шевове могат да приемат различни форми, в зависимост от вашия вкус, независимо дали предпочитате класически квадрати, орнаментални шевове, модерен рибен модел или друг шев. Във всеки случай кадифеното покривало ще осигури непреходен, елегантен образ на стаята в класически или дори минималистичен дух.

Нашият съвет: Бежово кадифено покривало за легло с фини шевове

Луксозно покривало за легло

Ако искате нещо допълнително във вашата спалня, лъскави материали, орнаменти и декоративни елементи ще се погрижат за всичко, от което се нуждаете. Можете също така да предпочетете по-ексклузивни материали, които сами по себе си гарантират първокласен външен вид.

Нашият съвет: Луксозно бежово покривало за легло с шарка карамел

Съвети как да използвате покривалото за легло

Ако се страхувате, че няма да имате време всяка сутрин да подреждате много декоративни възглавници и покривало, така че да е идеално оправено от всяка страна, ние ще ви зарадваме. Дори по-мързеливите или нетърпеливите от нас могат да имат спалня като от каталог, въпреки че не отделят половин ден в подреждането ѝ. Можете да оправите много бързо легло, което не сте успели да подредите сутрин, като просто хвърлите покривалото върху него и стаята веднага изглежда перфектно. Ще ви отнеме минута и ако случайно сте изненадани от неочаквано посещение, няма да се налага да се срамувате.

Ако искате да изпъкнете с подреждането на леглото, имате няколко възможности да бъдете креативни. Голямо покривало, сгънато до три четвърти от дължината, лесно покрива несъвършено изработените завивки, така че сте готови много бързо. Ако покривалото не покрива напълно завивките, тогава е необходимо да сгъвате по-внимателно, за да бъде резултатът задоволителен.

Друг начин да постигнете много приятен декоративен ефект е да използвате половин покривало с размери 130х240 см. Дори голямо покривало, сгънато наполовина, ще ви помогне да осигурите този ефект. Покривалото се поставя върху завивката, покрива долната част на леглото и се простира до около половината от леглото. Ще завършите перфектната визия с чифт големи възглавници, върху които поставете две по-малки. И воала, лесният, но много ефективен стайлинг на леглото е готов. Желателно е да предвидите и покривало с детски мотив в стаята на вашите деца.

Двойни кувертюри – как да изберем правилния размер ?

Идеалните размери, които трябва да има покривалото, зависят от размера и вида на леглото, но също така трябва да помислите колко искате да покриете с покривалото – дали трябва да стига почти до земята или искате по-късо покривало. Не забравяйте, че ако имате по-голяма рамка, ще използвате повече плат.

Покривалото 220х240 см е класика, която ще бъде достатъчна за двойно легло с ширина 180 см. Ако леглото е по-широко, трябва да потърсите по-голям размер, в противен случай рискувате то да не покрие достатъчно стените на леглото и да не изпълнява функцията си на сто процента. Покривалото за легло 160х200 см, което би покривало само частично леглото, може да се използва и за диван или единично легло.

При нас ще намерите евтини двойни кувертюри, които ще отговорят на вашите нужди, както и качествени и изтънчени дизайнерски елементи, които ще са истинско удоволствие за очите.

Как да се грижим за покривалото за легло ?

На първо място, грижата за покривалото трябва да бъде съобразена с материала, от който е направено. Инструкциите на етикета ще ви кажат как да почиствате, перете, гладите или не гладите, за да запазите свойствата и външния вид възможно най-дълго. Във всеки случай трябва редовно да проветрявате покривалото, възглавниците и завивките, за да имате чиста и свежа среда в спалнята, в която можете да се отпуснете.

Памучните кувертюри са едни от най-лесните за поддръжка. Те не изискват специални грижи, можете да ги изперете безпроблемно и дори сушенето не е трудно. Няма нужда да се притеснявате и за полиестерните кувертюри, те често могат да се похвалят с голяма издръжливост, несвиваеми са, а също и много приятни на допир.

Кувертюрата е наистина полезен аксесоар за домакинството. И накрая, трябва да подчертаем още едно важно предимство: ако получите желание да промените нещо, не е нужно да купувате нови мебели и да боядисвате веднага. Понякога наистина малко е достатъчно – да смените покривалото на леглото с по-изразен или различен десен. Това решение е много по-евтино, но резултатът, който постигате, ще ви удиви. Избрахте ли вече от нашия магазин?