Как да създадем приказна коледна атмосфера у дома? 8 съвета за интериорна декорация

8 съвета за интериорна декорация

Обичате ли Коледа? Създайте спираща дъха празнична атмосфера като от приказка. Независимо дали имате малък апартамент или голяма къща, предпочитате класическа декорация или по-модерни декорации, ние ще ви посъветваме как да превърнете дома си във вълшебно уютно пространство, от което дори г-жа Дядо Коледа не би се срамувала.

Вдъхновете се от нашите идеи и практически съвети и подредете вашата всекидневна, спалня, кухня или коридор според някои (или дори всички) от нашите идеи:

1. Коледно дърво като символ на Коледа

Нито една коледна украса не би била пълна без красиво коледно дърво. То веднага ще се превърне в доминанта на стаята и цялото семейство ще може да се наслаждава на радостни моменти, когато го декорирате. Дали да изберете жива или изкуствена елха зависи от вас, както и предпочитаната от вас цветова комбинация и нейния размер. Ако пространствените възможности не ви позволяват да се насладите на класическо дърво, можете да включите въображението си и да създадете нетрадиционен модел.

Дървото има място в домовете ни от 17 век, въпреки че се появява на сцената около 1570 г. в Бремен, Германия. Оттам този обичай постепенно се разпространи по целия свят и днес има толкова много форми, че всеки намира своята.

2. Коледна украса за маса

Подредете празничната трапеза за вечерята на Бъдни вечер и се насладете на атмосферата, която изпитвате само веднъж в годината.

източник: unsplash.com

На трапезата на 24 декември не трябва да липсват коледни покривки, но и украса от живи цветя, които ще разкрасят трапезарията и ще придадат нотка сериозност и уникалност на храненето. В края на краищата цялото семейство се събира на масата, за да се отпусне най-накрая след дни или седмици на приготовления, така че е разбираемо да се опитаме да изживеем тези моменти възможно най-приятно в красива за окото среда.

Освен коледна звезда или друга жива украса, адвентните свещи в свещник могат да разкрасят празничната трапеза. Ако изберете цветна коледна украса за аранжиране на масата, покривката трябва да е по-семпла, едноцветна или само с фина шарка, така че всичко да стои красиво. Когато избирате материалите и цветовете на коледната украса, следвайте вкуса си, останалите декорации в дома и не се страхувайте от по-смели цветове, които създават изключително впечатление. Наситеното червено, златното и сребристото са особено популярни, но напоследък на преден план излизат и естествените материали, текстилът в неутрални нюанси, допълнен от сушени портокали, шишарки, канела и уханни иглолистни клонки. Въпреки че малцина от нас използват покривки през обикновените дни, коледната трапеза буквално е непълна без коледни покривки или тишлайфери.

3. Коледни чаршафи, възглавници и текстил

Ако искате да постигнете най-значимата промяна в дома си с най-малко средства, доверете се на силата на текстила. Ще преобразите интериора до неузнаваемост, ако смените дори такова малко нещо като завесите. За Коледа оставете настрана класиките, които украсяват стаите през останалата част от годината и окачете празнични коледни завеси в стаите. Те веднага създават специална атмосфера. Оставете я да се разнесе из цялата къща и сменете чаршафите с коледни чаршафи с типични мотиви.

източник: pixabay.com

Коледните възглавници с характерни мотиви на имел, елени, снежен пейзаж, украсено дърво, подаръци, надписи или други графични елементи, напомнящи за Коледа, ще бъдат подходящи и за дивана, любимия стол или фотьойл. Модерни са и коледните възглавници Шаги, които сами по себе си са олицетворение на уюта и идеално допълват още по-изразителните декорации.

4. Коледни лампички и свещи

Нищо не създава толкова уютна атмосфера, колкото нежно трептящите пламъци на свещ в красив свещник. Ако сте любител на светлините, коледна завеса с LED диоди ще бъде правилното нещо, например в спалнята. Забавете се с пламъка на адвентната свещ, не се страхувайте да комбинирате няколко вида коледно осветление, свещници и свещи и се насладете на вечерите със семейството си с романтично осветление максимално.

 източник: pixabay.com

5. Миризмата на борови иглички и канела

Какво ухание свързвате с коледните празници? С медена роса, канела, борови иглички или портокали? Обонянието е едно от сетивата, с които възприемаме заобикалящата ни среда, така че по празниците не трябва да липсва аромат, който носи благополучие, усещане за релакс и удоволствие, за да парфюмирате дома си с него.

Ако нямате живо дърво или клонка или венец от къпини, капнете няколко капки етерично масло с аромат на борови иглички или коледна смес от аромати в арома лампата. Друг вариант е да поставите ароматни свещи в стаите. По-сръчните от нас дори могат да си направят у дома коледни свещи с аромат и да ги подарят и на близки.

Можете да ги направите от соев или пчелен восък, които разтваряте на водна баня. Поставете напоен с восък фитил в стъклен съд, който оставете да стърчи от съда и да изсъхне с достатъчен резерв. Можете да добавите етерични масла по ваш избор към разтопения восък и да поръсите карамфил, например, на дъното на съда в допълнение към плочата на фитила за ефект. Внимателно изсипете восъка и оставете свещта да се втвърди. След това можете да завържете съда с канап или да го декорирате по друг начин и готово.

6. Венец за врата или прозорец

 източник: unsplash.com

Венците принадлежат към класическата украса, която естествено свързваме с Коледа. Малки, дискретни и големи, богато декорирани, те ще изпъкват красиво на вратата, но можете да ги поставите и на прозорци или свободно място от стената във всяка стая. Дори и в този случай имате възможност да донесете вкъщи жив венец от шипка или да заложите на красив изкуствен, който да ви служи дълги години. Какво ще кажете да направите своя собствена и да я украсите както искате? Каквото и да решите, няма как да сбъркате с венец!

7. Коледна интериорна украса

Дори малки неща, разпръснати из апартамента, могат да издигнат коледната ви украса на следващото ниво. Свещници, гирлянди, клонки, сцени на Рождество Христово, но също и коледни фигури, статуи на ангели, камбанки, звезди, коледни топки, аранжирани с други декорации, например върху поднос или в прозрачна стъклена ваза, ще ви напомнят, че най-красивото време на година е в ход.

източник: pixabay.com 

8. Надградете върху доказани празнични цветови комбинации

Независимо дали следвате последните тенденции при украсата на елхата или не, хармоничното съчетаване на цветовете в коледната украса е гаранция за уютна обстановка, към която всички се стремим в домовете си по време на празниците. Не всеки от нас е надарен със силно естетическо чувство и дарбата да подреди всичко така, че да изглежда като нещо от каталог, но с малко усилия и няколко хитри съвета и препоръки дори и най-антиталантът може да измисли вълшебна атмосфера.

Една от традиционните цветови комбинации е червено, зелено и златно. Интериорът, съгласуван в тези цветове, изглежда луксозен и кралски. Една вариация на тази палитра с бордо, тъмнозелено и златисто ще изглежда също толкова луксозно. Любителите на по-модерните празнични комбинации ще харесат комбинацията от сребристи, бели и сини елементи или ще опитат лилаво вместо ледено синьо.

Хитът на последните години е и завръщането към природата и акцентът върху неутралните цветове, които се срещат в природата.

Ако не сте сигурни, няма да развалите нищо, дори ако изберете само един цвят като доминиращ. Най-популярни са златни, сребърни нюанси или дори снежнобяло, или комбинирайте кралско синьо, розова пудра или сребристо, медно или златисто с бяло. Подчинете избора на цветова палитра на цялостната декорация на дома.