Най-красивите елхи - естествени или изкуствени?

6 основни причини, поради които изкуствената елха е по-добър избор от истинската

Войните за това дали истинската или изкуствената елха е по-добра се водят от дълго време и ако искаме да разрешим тази дилема веднъж завинаги, трябва да установим критериите, по които ще вземаме решения.

Определено такива има много, но ние се фокусирахме върху най-важните фактори според нас:

Добра цена

Да започнем веднага с един деликатен въпрос, а именно парите. Изкуствените елхи са малко или много еднократна инвестиция, тъй като ще ви служат с години. Ще платите около сто евро за хубава истинска елха, но след празниците можете да я приберете. За десет години редовно купуване на естествена коледна елха можете да похарчите 1000 евро. На подобно ценово ниво като истинско дърво, днес можете да закупите и наистина хубаво изкуствено коледно дърво като истинско, така че трябва да инвестирате само веднъж и ще спестите през следващите години. Например за коледни подаръци за семейството и близките. Качествените 3D коледни елхи изглеждат наистина добре и ще служат надеждно няколко десетилетия, което означава, че имаме ясен победител от икономическа гледна точка.

Естетическа страна

Когато избираме всяко дърво, всички се фокусираме и върху естетическата страна, т.е. неговата визия, правилност, симетрия. Истинските дървета често са по-редки и изкривени в някои области, така че ако толерирате съвършенството във всяко едно отношение, изкуствените коледни елхи, особено 3D коледните елхи, ще задоволят взискателното ви око. Клонките на такова дърво имат типичен симетричен и плътен вид, за изработката им се използват гумени отливки от истински клонки, но можете да ги оформите и асиметрично, за да наподобяват възможно най-реалистично дървета от гората. Освен това са здрави, така че няма да се огънат под тежестта на всякакъв вид коледна украса.

Ако обичате сняг по клоните, можете да имате и коледна елха в хола, покрита със сняг като от приказка, с блестящ блясък като току-що навалял сняг, но също и иглолистна елха, украсена с шишарки, красива елха на пън или ако обичате екстравагантността, можете да имате дори бяла или лилава елха. Всичко зависи от вашия вкус.

източник: unsplash.com

Практическата страна на избора на коледна елха

Нека си признаем, че повечето от нас нямат време да мислят за това, че истинската коледна елха се нуждае от редовно поливане, почистване на падналите борови иглички (особено ако забравите да я полеете) и как да се отървете от нея след празничния сезон. А споменахме ли, че трябва да регулирате истинското дръвче, така че да стои добре в стойката? А килимът или подът да се покрие от смола?

Изкуствените коледни елхи премахват тези притеснения. Просто ги разглобете и ги поставете там, където ви трябват, украсете ги по желание, разглобете ги след Коледа, свалете ги, увийте ги във фолио, за да ги предпазите от прах, приберете ги на определеното им място и повторете целия процес догодина. Не е нужно да се притеснявате дали ще успеете да свалите коледната си украса до момента, в който се извършва събирането на живи коледни елхи във вашия район. Ако искате да улесните живота си и практичността е второто ви име, изборът отново е ясен.

Лесни за поддържане и дълготрайни

Вече го изтъкнахме в предишната точка, но истинската коледна елха също се нуждае от малко грижи, за да не изсъхне, преди Дядо Коледа да ви донесе подаръците. Освен това не бива да я поставяте на прекалено течение или в близост до източник на топлина, за да не изсъхнат бързо клоните. Трябва също така да вземете предвид, че прясно отрязаната жива коледна елха ще бъде красива около четири седмици, след което клоните постепенно ще започнат да увяхват, дори и да я поливате добре. Така че, ако по някаква причина искате да поставите елхата си повече от ден-два преди Коледа и да я свалите по-късно от Богоявление, може да останете разочаровани.

Отново, изкуственото дърво има предимство в това отношение, то ви спестява много време и улеснява живота ви, просто не е нужно да се притеснявате за него. Не е нужно изобщо да се грижите за него, така че то да изглежда по същия начин, както когато сте го поставили на стойката в първия ден. Тя ще запази безупречния си вид дори ако я извадите от избата за пети пореден сезон, така че дори сега везните се накланят към изкуствената версия.

Какво ще кажете за екологията?

Дълго време се води дебат за това кое дърво е по-добрият избор, ако искаме да вземем предвид въздействието върху планетата. Макар да е вярно, че истинската елха произвежда кислород и "диша" въглероден диоксид през времето, което й е необходимо, за да израсне до необходимия размер в горския разсадник, въглеродният отпечатък се създава по време на транспортирането и след Коледа, също както при изкуствените елхи.

Британският въглероден тръст е изчислил, че средният въглероден отпечатък на една изкуствена коледна елха е около 40 кг CO2. Една истинска коледна елха има въглероден отпечатък приблизително до 5 кг CO2, ако е отгледана на място и се използва като гориво след празничния сезон. Ако обаче се окаже на сметището, въглеродният й отпечатък ще бъде повече от три пъти по-голям. Винаги зависи от това откъде идва и какво се случва с нея след Коледа.

Така че, ако не сменяте изкуствената си елха твърде често, а я използвате поне 5 години, изобщо не трябва да се обвинявате, че сте екологичен варварин, на когото не му пука за планетата. Приблизително за това време ще компенсирате въглеродния отпечатък на една истинска и една изкуствена коледна елха. Освен това много от дръвчетата днес се произвеждат от рециклирани материали, което е още един плюс. Ако все пак решите да я замените с нова, винаги обмисляйте първо да дарите старата си изкуствена елха на някой, който все още ще я оцени, евентуално на болница, старчески дом и т.н.

Безопасност

Домакинствата с малки деца или животни, особено малки кучета и котки, са склонни да се притесняват, че домашните им любимци ще преобърнат елхата по време на коледните празници. В крайна сметка нямате очи навсякъде, а всички тези лампички и блясък са голяма атракция за всяко непослушно дете. Има разлика, ако дете или домашен любимец събори върху себе си лека пластмасова елха, отколкото ако това се случи с естествено дърво, което тежи много повече и дори има повече бодливи иглички от изкуственото си копие.

източник: pixabay.com

Красиви изкуствени коледни елхи на страхотни цени можете да намерите тук: https://www.delamart.bg/koledni-elkhi

Видове изкуствени коледни елхи

В сравнение с миналото външният вид на изкуствените коледни елхи се е подобрил значително и днес често дори не можете да ги различите от истинските от пръв поглед. Особено по-качествените от тях са базирани на истински ели, смърчове, борове или други иглолистни дървета и се конкурират с живите дървета по отношение на размерите, формата на дървото, цвета, плътността, разположението на клоните и разстоянието между тях, както и формата, дебелината и дължината на игличките.

Кои иглолистни дървета са моделите за изкуствени коледни елхи?

Най-популярните видове коледни елхи са елите, смърчовете и боровете. Безспорен лидер сред коледните елхи са елхите. Те са красиво симетрични, елегантни, формата им е правилна и имат плътни иглички, клоните изглеждат пухкави. Елхата впечатлява с красивата си окраска и интересното, естествено неравномерно разпределение на клоните. Клоните на бора са по-тънки и игличките са по-дълги, но имат специфичен характер и изглеждат масивни.

Можете да изберете традиционна зелена коледна елха, плътни изкуствени коледни дръвчета в различни нюанси на зеленото - от яркозелена кавказка ела, стоманенозелена нормандска ела, до леденозелен норвежки смърч, тъмнозелен калифорнийски смърч и сочнозелен хималайски бор. При изкуствените имитации не е необходимо да се съобразявате с характеристиките на дърветата, а просто да изберете това, което ви харесва най-много. Освен класическите дървета, ще намерите и покрити със сняг дървета и необичайни цветове.

Височина, форма и материал на изкуствените дървета

Дърветата се предлагат в различни височини - стандартно от 120 см до 250 см, така че се уверете, че сте съобразили избора си с наличното пространство. По отношение на формата, на пазара има класически дървета с пълна форма, както и по-тесни дървета, които са по-тънки и заемат по-малко място. Освен това може да попаднете на дървета, които можете да опрете до стената, но при тях липсва задната страна, която е плоска, така че да заемат по-малко място в помещението.

Най-често използваният материал за изработване на изкуствени коледни елхи е PVC, полиетилен или комбинация от тези материали. Дръвчетата от PVC са едни от най-евтините, те са издръжливи и безпроблемно запазват цвета си в продължение на много години. Техният недостатък е евтиният им външен вид, игличките са закрепени на телчета, така че могат да изглеждат малко като четки. Дръвчетата от полиетилен, известни още като 3D коледни дръвчета, се отличават с много реалистични иглички и по-естествен вид, но устойчивостта на цветовете им обикновено е по-лоша и с течение на времето могат да избледнеят. Затова идеалният начин е комбинация от материали: Полиетилен за клонките и PVC за останалата част от дървото и т.н.

Съвети за украсяване на коледни елхи

Красиво украсената коледна елха е радост за окото. Всеки има различен вкус и представата за това как трябва да изглежда елхата е различна във всяко семейство. Някои се придържат към най-новите тенденции и препоръки за цветовете, други не искат ретро вида на коледната елха, която помнят от детството си. Как ще изглежда вашата елха, зависи от вас. Важното е да ви помогне да създадете уютна празнична атмосфера.

Извадете коледната украса, пуснете си коледни песни и превърнете украсяването в прекрасна семейна традиция, за която ще си спомняте с умиление и след години. Ако не сте много естетически ориентирани, можете да опитате с частично или напълно украсен модел на изкуствена коледна елха. Най-често дръвчето се предлага оборудвано с led светлини, изкуствен сняг, яребица или шишарки, камбанки и други декоративни елементи. Там наистина се нуждаете само от минимални усилия, за да направите резултата спиращ дъха.

Каква е актуалната тенденция и какво да оставите в шкафа?

Все още говорим за коледни елхи, не се притеснявайте. Точно както при обличането, тенденции има и при украсяването на дърветата. Тази година на мода ще са коледните рози, големите луксозни панделки, птичите пера. На опашката на популярността в момента са цветните лъскави вериги, ламелите, лампичките и твърде многото цветови комбинации заедно.

източник: unsplash.com

Доказани цветови комбинации са червено, зелено и златно, бяло, съчетано с някой от пастелните цветове, или дърво с рустикален вид, украсено с ютени панделки, сушени плодове и шишарки.

Няколко практични съвета за украсяване на елхата

Ако обичате да сте в крак с времето и се интересувате от модерна коледна украса, можете да намерите съвети за това как да украсите елха например в интернет. Pinterest или Instagram са пълни с вдъхновяващи идеи, които могат да насочат дори хора, чието естетическо чувство не е точно силната им страна. Но как да започнете, за да направите украсата възможно най-ефективна? Експертите съветват да направите следното:

  • Още преди да започнете да поставяте елхата, намерете идеалното място за нея, където няма да мирише или да стои в течение, близо до радиатор, камина или друг източник на топлина. Важно е също така мястото да е близо до електрически контакт за светлините.
  • Поставете поставката за коледна елха на избраното от вас място. Ако поставката не е много естетична и би влошила впечатлението, препоръчително е да я прикриете умело. Можете да я увиете с юта или да я украсите по друг начин.
  • След като дървото е поставено в поставката, е време за светлините. Преди да ги увиете около дървото, се уверете, че всички светят и няма да се наложи да подменяте някоя от тях.
  • Можете да увиете нишката с лампички колкото се може по-равномерно около цялото дърво, като започнете от върха и продължите надолу. За да бъде ефектът от светлините възможно най-впечатляващ и за да придадете дълбочина на дървото, поставете светлините по клоните колкото е възможно по-навътре. Друг вариант за поставяне на светлинни нишки върху дървото е да ги окачите отпред на зигзаг. Това е ефективно, ако сте поставили елхата в ъгъла на стаята, не е нужно да обръщате толкова внимание на задната част, която ще бъде скрита, а и украсяването ще върви по-лесно.
  • Помислете с какви цветове искате да съчетаете украсата. Изберете украсата за коледната елха в съответстие с размерите и формите. Първо окачете едноцветни елементи, а след това доусъвършенствайте визията с по-декоративни, цветни орнаменти.
  • След топките добавете борови шишарки, панделки, цветя, гирлянди и други украшения по желание. Отново се опитайте да окачите по-големите орнаменти в центъра, а по-малките - по края, за да създадете дълбочина.
  • Ако все още ви липсва нещо на елхата, можете да я украсите с лампички. И накрая, не забравяйте да поставите на елхата връх, най-често звезда, снежинка или интересна панделка, за да хармонира с останалите орнаменти.

източник: unsplash.com

Нашият съвет: Липсва ли ви типичната миризма на живата, когато поставяте изкуствена елха? Имаме решение и за това. Можете да донесете вкъщи стрък борови иглички като украса или да създадете ароматна атмосфера с ароматерапевтична лампа и етерично масло с аромат на любимото ви иглолистно дърво, коледна ароматна смес или ароматна свещ.