Намерете време за ритуали за красота! Тоалетките са идеални за тях

От историята на тоалетките

Древните египтяни са знаели, че е важно да се грижат за себе си. Затова в техните гробници, наред с другото оборудване, често са се откривали различни кутии от дърво, метал, керамика или кости, които са били използвани за съхранение на парфюми, мехлеми, масла, огледала или грим. В древна Гърция и Рим също не са изоставали, като дори са украсявали кутиите с митологични мотиви. През 12 век в Европа се появяват и малки шкафчета с огледало, някои в преносим вариант. Те са били използвани за съхранение на козметика и бижута и можем да ги разглеждаме като своеобразни предшественици на тоалетката. Но самата тя се появява чак в края на 17-ти век във Франция. Разполага със сгъваем връх, т. нар. poudrouse и е част от домакинствата на висшето общество.

За славата ѝ вероятно е отговорна мадам дьо Помпадур. Тя прекарва часове в разкрасяване на тоалетката. Тъй като е приемала посетители на тоалетката си по време на козметични процедури, тя се превръща в място за дебати и срещи с приятели. Мария Антоанета и Мария Тереза също са обичали тоалетки. Всяка влиятелна дама копнее да я има.

С течение на времето тоалетките проникнаха в домакинствата и средната класа, а възможностите за дизайн се разшириха. Дизайнът на тоалетките е вдъхновен от готическия стил, но също и от Ренесанса, Ампир, Рококо и други посоки, нововъведения се появяват и в използването на различни материали от различни метали през стъкло, мрамор и др. По-старите тоалетки също бяха оборудвани с умивалник, външният им вид постепенно се промени и някои модели станаха буквално емблематични. Дори днес можете да поръчате копия, вдъхновени от историята. Със сигурност няма нужда да запознавате никого с типичната холивудска тоалетка за красота, която често се появява във филми и се свързва с имена като Мерилин Монро или Одри Хепбърн.

Източник: unsplash

Предимствата на тоалетките - защо изобщо да мислим за тях?

Какво е толкова специално на тоалетките, че те все още намират своето място в много домакинства днес? Освен че модерните тоалетки са интересно допълнение към интериора, те предлагат много повече. Най-важната им функция е перфектната организация на козметика, грим и бижута, които не трябва да затрупват скромното ви пространство в банята.

Тоалетките с огледало са идеално място за гримиране, коригиране на външния вид или нанасяне на маски, кремове, серуми и друга козметика. Персонализирайте ги така, че да създадете приятен оазис на спокойствие, просто вашето лично царство, където можете да се отпуснете и да се поглезите със заслужен момент – грижа за кожата и психохигиена, например след тежък работен ден.

Как да изберем перфектната тоалетка

В момента можете да избирате от широка гама тоалетки, а на пазара има дори детски тоалетка за малки дами. Особено важно е да вземете решение за правилните размери в зависимост от стаята, в която ще стои масата, но и от това какво искате да съхранявате в нея, така че плавно преминаваме към необходимостта от достатъчно място за съхранение.

Източник: unsplash

Практично е, ако масата има чекмеджета или шкафове за всички аксесоари, а за много жени огледалото с осветление е абсолютно задължително. Що се отнася до визията, от вас зависи дали предпочитате холивудска тоалетка в стила на филмовите звезди, или предпочитате интересно винтидж решение или минималистичен модел. Ще ви трябва и удобен стол, табуретка или фотьойл за масата. Също така е важно той да е изработен от висококачествен и издръжлив материал, за да може да ви служи дълго време и надеждно.

Вижте офертата на https://www.delamart.bg/search?phrase=тоалетка и изберете своята.