Осем практични съвета как да изберем детско креватче

Кой родител не би искал да даде на детето си здравословен и качествен сън? Когато обзавеждате детска стая и купувате легло, което ще доминира в нея, трябва да се опитате да създадете приятна среда, в която детето ви ще може необезпокоявано да релаксира, да чете книги, да си почине след натоварен ден и, разбира се, да спи добре. Не само възрастните, но и децата прекарват много време в леглото. Затова си струва внимателно да обмислите избора си. За да ви улесним процеса на покупка, ние сме подготвили няколко практични съвета и трика, които може да ви бъдат полезни.

1 Вземете предвид възрастта на детето

Бебешките легла не са от най-евтините и за мнозина са инвестиция за няколко години. По-малките детски креватчета са най-практични за кърмачета и по-малки деца и много от тях могат да бъдат поставени в спалнята до двойното легло и под наблюдение. Кошарите за най-малките деца издържат до около две до три години в зависимост от ръста на детето и конкретния модел. По това време те вече не са безопасни за децата, защото те могат да се изкатерят навън от тях.

Чудите се кога е време да бъдете независими и да имате собствено легло? Много е индивидуално и зависи от зрелостта и готовността на всяко дете. От около петгодишна възраст можете да закупите класическия размер 80 х 160 см. Площта за спане трябва да бъде най-малко 80 см, за да може детето да се върти удобно и безпроблемно по време на сън и на дължина най-малко 180 см. Разбира се, колкото по-широка е зоната за спане, толкова по-приятно ще спи вашето дете. Детската кошара с размери 90 х 180 см вече е прилично "летище", гарантиращо перфектен комфорт.

2. Винаги давайте приоритет на качеството и наблягайте на максималната безопасност

Децата понякога обичат да скачат на леглото, така че безопасната конструкция, която може да издържи дори малък палавник, всъщност не е ннужна екстра. В крайна сметка инвестирането в качествено легло винаги си струва – леглото ще издържи много години и не е нужно да го сменяте с ново след известно време.

 Източник: Unsplash.com

Знаете ли, че има различни изисквания за безопасност за детските легла, особено по отношение на височината на зоната за спане или острите ръбове и ъгли? За по-малките деца, които спят сами в леглото си, се препоръчват креватчета с преграда и качествено покритие. Те ще се погрижат за минимизиране на нощните падания и, ако се страхувате, че преградата е прекалено твърда, можете да използвате мек протектор върху нея. Обикновено за деца на възраст около девет до десет години преградата вече не е необходима.

3. Могат ли евтините детски легла да бъдат качествени?

Ако са изработени от щадящ здравето и висококачествен материал и отговарят на стандартите за безопасност, можете да получите много за сравнително малко пари. Струва си да се съсредоточите върху доказани производители и търговци на дребно, които предлагат надеждни продукти и качествени детски легла на достъпни цени.

Нашият съвет: Вижте офертата на https://www.delamart.bg/detski-legla и изберете от богата гама качествени детски легла на страхотни цени.

4. Капацитет на леглото и материали

Бебешките креватчета за най-малките са с ограничена товароносимост, например 15 кг. Следователно те трябва да бъдат подменени достатъчно скоро за по-голяма и по-носеща версия, която ще продължи по-дълго. На пазара ще намерите легла от различни материали от масивно дърво, ламинат и различни комбинации от материали. За детските легла пластмасата често е спомагателен материал. Има по-кратък експлоатационен живот, но е лесна за поддръжка и може да се използва специално за тематични легла.

Източник: Unsplash.com

Леглото от масивна дървесина има дълъг живот, здраво и стабилно и ще служи с години. То обаче е по-трудно и първоначалната инвестиция в него е по-висока. По-достъпна версия е леглото от DTD ПДЧ плоскости, което е леко и гъвкаво и позволява разнообразие от варианти за дизайн. Характеризира се с по-бързо износване и е особено чувствително към удари и ритане. Компромисът между двата варианта е MDF плоскости. Те са средно твърди, здрави и издръжливи, но в сравнение с DTD плоскостите са по-скъпи и по-тежки.

5. Кошарка с или без място за съхранение?

Когато обзавеждат модерна детска стая, която не само отговаря на очакванията за външен вид, функционалност, безопасност и качество, но и отразява нуждите на детето и му служи за игра и прекарване на свободното време, но и за сън и почивка, родителите често се чудят дали да изберет легло с място за съхранение. Винаги зависи от размера на стаята – ако е по-малка, всяко допълнително място за съхранение ще дойде по-удобно.

Ще ви трябва достатъчно място за всички играчки, дрехи, творчески нужди и друго необходимо оборудване в детската стая. В идеалния случай, такова, до което детето може лесно да достигне, за да държи вещите си подръка и да може да ги съхранява само. Бебешка кошара с място за съхранение е отлично решение, дори ако имате ограничен бюджет за оборудване на стаята, като по този начин можете да получите две функции в една мебел.

6. Дизайн – детски легла с картинки или по-скоро едноцветна класика?

Визията е много важна. Леглото доминира в детската стая и грабва окото от пръв поглед. Зависи от вашия вкус и стила на оборудването на стаята дали ще изберете неутрални едноцветни легла, които пасват на всичко, или предпочитате детски легла с анимационен мотив – любим герой от приказките, животни, колички и подобни. Много популярни са и детските легла, които ще се превърнат в привлекателен дизайнерски елемент и ще се превърнат в център на детския свят. Оставете детето да развихри въображението си и да използва леглото и за игра. Можете да поставите светлини или играчки върху конструкцията и да направите пространството уютно с малки детайли.

7. Кога двуетажните легла са идеалният избор?

Ако попитате децата, те със сигурност винаги биха отговорили с ентусиазъм. Децата просто обичат двуетажните легла – те са не само място за сън, но и необичайно пространство за ежедневни игри и партита, ще заменят и любимите им катерушки, ще измислят бункер и т.н. Ако имате малко място в детската стая и търсите практично решение за братя и сестри, двуетажните легла са популярно решение. Те не заемат толкова място, колкото две или повече легла, така че децата имат достатъчно място в стаята за игра.

Източник: Unsplash.com

8. Не забравяйте матрака и рамката

В някои случаи имате възможност да закупите креватчета с матрак директно или можете да закупите матрака отделно. Изборът на правилния матрак е много важен, особено за деца, които тепърва се развиват. Той влияе значително върху качеството на съня и осигурява анатомична подкрепа за гръбнака на детето. Изборът на матрак трябва да се обсъди със специалист в специализиран магазин, защото всеки вид има своите плюсове и минуси.

Подматрачните рамки се грижат и за качеството на съня и удължават живота на матраците. Тъй като позволяват на матрака да диша по-добре, в него не се размножават акари и мухъл. Имате избор от платнени рамки, които са по-евтини, по-малко гъвкави и имат по-малка товароносимост, но обикновено са достатъчни за деца. В допълнение към тях можете да се спрете и на рамки от летви – особено ще ги оцените, ако детето ви има проблеми с гърба, защото могат да се позиционират.