Пластмасови оранжерии от А до Я – всичко, което трябва да знаете за тях

Радостта от отглеждането на собствени зеленчуци е неописуема. Ако имате място в градината си, където можете да поставите пластмасова оранжерия, не се колебайте. Всеки, който редовно отглежда разнообразие от различни видове растения, ще се възползва от предимствата, които предлагат пластмасовите оранжерии. Освен че ускорява растежа и съзряването, защитава растенията, достъпната цена и широката гама от размери е огромен плюс. Освен плодове и зеленчуци, пластмасовите оранжерии осигуряват и отлични условия за отглеждане на цветя.

В тази статия сме подготвили отговори на най-често срещаните въпроси, които може да имате за пластмасовите оранжерии.

1. Какво да отглеждаме в пластмасова оранжерия

Някои от растенията, които се справят особено добре в пластмасова оранжерия, включват различни видове домати - чери, наследствени и храстови домати. Доматите се нуждаят от температури от около 20 до 25 градуса по Целзий, за да растат, а условията в пластмасова оранжерия са отлични, дори по-добри, отколкото в оранжерия, защото е по-лесно да се регулира влажността и по този начин да се намали разпространението на мухъл.

За любителите на билки и салати пластмасова оранжерия може да осигури редовно снабдяване с босилек, маточина и риган. Тук също виреят целина, броколи или карфиол, а можете да отглеждате дори люти чушки. Ягодите са най-често срещаният плод, отглеждан в пластмасовата оранжерия, но топлата и влажна среда е също подходяща за лозя. Това осигурява сянка за други растения.

Пластмасовата оранжерия може да ви даде също добра реколта от салатни краставици. Важно е обаче да запомните, че краставиците се нуждаят от стабилна температура над 30 градуса по Целзий, за да растат, така че при по-студено време е добре да затоплите пластмасовата оранжерия, за да избегнете резки температурни колебания. Въпреки че можете да отглеждате краставици при по-ниски температури, съществува риск от забавена реколта и променен вкус.

2. Как да изберем идеалната пластмасова оранжерия ?

Когато купувате пластмасова оранжерия, ще откриете, че на пазара има няколко варианта. Ще ви посъветваме кои параметри са от съществено значение, за да ви помогнат да се ориентирате.

Видове пластмасови оранжерии

Тунелна – можете да я използвате за отглеждане на репички, марули и да я поставите на избраното място, като забиете конструкцията, най-често с огънати пръчки, в земята. След това те се покриват със защитен филм и се ражда мини пластмасовата оранжерия. Ако не разполагате с много свободно място, това е практично решение.

Голям градински политунел – класически голям градински политунел, който се предлага в различни размери и ви позволява да влезете направо.

Дизайн

Ако търсите качествена пластмасова оранжерия, не забравяйте да вземете предвид материала на нейната конструкция, когато избирате такава. За да издържи на силен вятър и силен дъжд, той трябва да бъде изработен от издръжливи материали и да може да стои стабилно на място. Най-често срещаните дизайни, които ще срещнете са:

Алуминий – той е издръжлив, с леко тегло и висока пластичност
Пластмаса – водоустойчива, лека, но не толкова здрава и с риск от счупване. Най-голямото предимство на пластмасовата конструкция е ниската цена.
Стомана – най-издръжливият материал, здрав, стабилен, издържа на вятър и дъжд, най-издръжлив, но по-голям по размер и по-скъп.

Фолио

Фолиото е съществена част от пластмасовата оранжерия, така че трябва да обърнете внимание на материала, от който е направено. Определено искате да ви издържи повече от един сезон, така че трябва да се съсредоточите върху качеството, за да не се налага да купувате резервно фолио за вашата пластмасова оранжерия толкова скоро. Някои от най-често срещаните видове фолиа, които можете да намерите на пазара, включват:

Агрофилм – обикновено се използва за оранжерии, осигурява UV стабилизация и има няколко вида филми, които попадат под термина агрофилм – някои по-издръжливи, други издържат само един сезон.

Прозрачно ламинирано фолио – механично е много здраво, тъй като е снабдено с подсилена решетка, пропуска много добре светлината и е подходящо за политунели, но също и за огради.

Оранжерийно фолио – както подсказва името, най-често се използва за покриване на оранжерии, но се използва и за пластмасови оранжерии. Благодарение на подсилената решетка, може да се похвали с дълъг живот, устойчивост на атмосферни влияния и здравина.

В допълнение към тези видове фолиа, на пазара има и други различни цветни версии, така че трябва да разгледате техните свойства и как се представят при условията, в които планирате да ги поставите. Например имаме многослоен PE UV4 филм със зелена PP мрежа, която е вградена в структурата на фолиото и увеличава здравината му. Предоставя много добри условия за развитие на растенията.

Подова настилка, врати, прозорци

Някои видове политунели са оборудвани с подова настилка по цялата ширина и дължина на повърхността. За да бъде политунелът по-стабилен, той трябва да бъде покрит с пръст по цялата площ и да се поставят камъчета отгоре. Прозорците се използват за регулиране на влажността, температурата и циркулацията на въздуха. Най-често могат да се навиват с велкро.

Затварящите се прозорци с мрежи против комари предотвратяват навлизането на нежелани посетители в политунела и осигуряват редовно проветряване. Позиционирането на прозорците от двете страни е важно за пълната циркулация на въздуха. Ролетните врати с достатъчна ширина, които могат да се затварят с цип, също допринасят за функционалността на пластмасовата оранжерия.

Размери

Пластмасовите оранжерии се предлагат в различни размери. За да изберете подходящия за вас, ще трябва да прецените колко голяма е вашата градина, колко място може да заеме оранжерията и какво искате да отглеждате в нея. Височината на политунела от 2 м ви позволява да се движите удобно, без да се налага да клякате. Най-продаваните размери са 2х3 м или 3х6 м, но разбира се има и по-големи опции.

Цена

Няколко фактора влияят на цената: размерите на пластмасовата оранжерия, използвания материал, марката, аксесоарите и др. Ако искате да вземете пластмасова оранжерия на добра цена, покупката извън сезона е идеална.

3. Къде да поставите пластмасовата оранжерия ?

Разбира се, винаги зависи от пространството, оформлението на градината и други индивидуални фактори, но ако можете да използвате няколко хитри трика в своя полза, можете да спестите пари и да получите по-добри резултати.

За да избегнете използването на нагреватели, можете да използвате така наречената "отпадна топлина" от къщата или вилата и да поставите пластмасовата оранжерия от южната, югозападната или югоизточната страна на къщата, като се възползвате от топлоизолацията и свойства за съхранение на топлина на стените на къщата. Освен това, ако сградата има бяла стена, това ще отразява светлината в пластмасовата оранжерия и вашите растения ще бъдат по-интензивно осветени.

Поставянето на оранжерията в подветрената зона също е умен ход. така ще я предпазите от евентуални повреди от силни ветрове.

4. Предимства на отглеждането на плодове и зеленчуци в оранжерия

Има много предимства на оранжерията, които ще направят сезонното отглеждане на плодове и зеленчуци много по-лесно.

Подвижна

Оранжерията е явен победител във възможността лесно да се премести на друго място, ако е необходимо. Ако почвата на дадено място вече е изчерпана или дори заразена с вредители или болести, можете лесно да я преместите на друго място – лекото ѝ тегло и дизайн позволяват това.

Поддържане на стабилни условия

Пластмасовата оранжерия може да предотврати бързото изтичане на водата от почвата, а големият обем въздух, който задържа, гарантира, че температурата не се колебае и остава на оптимални нива, растенията не претърпяват температурен шок при поливане и растат по-бързо. Можете също да отглеждате здравословни плодове и зеленчуци и да намалите риска от гъбични заболявания с оранжерия. Листата и стъблата на растенията са добре защитени и имат идеален климат, което ги прави по-малко податливи на гъбични заболявания.

Въпреки че имаме много добри условия за отглеждане на различни плодове и зеленчуци на нашата географска ширина, може да успеете да отглеждате някои, които не са често срещани в словашкия климат.

Защита на растенията

UV фолиата върху оранжерията предпазват растенията от силна слънчева светлина. Те осигуряват достатъчно светлина, влага и топлина, което ускорява растежа и узряването на плодовете. Фолиото също така предпазва плодове, зеленчуци, цветя и билки от вятър, силен дъжд и температурни колебания.

5. Парна оранжерия, оранжерия или пластмасова оранжерия ?

Чудите се кой вариант да изберете? Всеки има своите плюсове и минуси, имат някои общи неща, като някои неща се различават. И трите опции ви позволяват да отглеждате предварително разсада си, да ускорите прибирането на реколтата и да осигурите повишена плодовитост или да отглеждате растения, които няма да имат шанс за оцеляване в конвенционалните градински лехи. Можете да ги използвате поотделно или да изберете комбинацията, която ви подхожда най-добре.

Пластмасови оранжерии не се изграждат за целогодишно отглеждане на плодове и зеленчуци, докато в отопляема оранжерия това е възможно.

Ако сравним пластмасова оранжерия с парна оранжерия, тя очевидно е победител поради размера и височината си, тъй като можете да работите в нея, дори да извършвате пролетна подготовка, ако внесете маса или рафтове вътре. Парната оранжерия ще ни помогне да отглеждаме предварително разсад, да ускорим растежа на марули или репички, а през лятото можете да я използвате като обикновена леха. От трите варианта парната оранжерия е най-евтиният вариант.

В сравнение с конвенционалната оранжерия, пластмасовата оранжерия има предимството, че нейните фолиа са лесни за подмяна и ако инвестирате в качество, те ще издържат много дълго време. Ако стъклото на вашата оранжерия се счупи, разходите за ремонт и подмяна на повредените части ще бъдат много по-високи. Конвенционалната оранжерия изисква по-висока инвестиция при покупка, отколкото пластмасова оранжерия и не може да бъде преместена толкова лесно, колкото е необходимо. Не е нужно да държите оранжерия в градината през цялата година, просто я разглобявате и сглобявате отново – просто натискате конструкцията в леглото. Затова лехите от фолио са подходящи и за начинаещи и невзискателни производители.

Недостатъци на пластмасовите оранжерии

В някои случаи конвенционалната оранжерия има предимство пред пластмасовата оранжерия. Ако използвате химически спрейове, ще намалите живота на фолиото, което не е така при стъклото. Също така устойчивостта на механични повреди е по-голяма при конвенционална оранжерия. Здравата конструкция на оранжерията прави много по-лесно издържането на силни ветрове и бури.

Оранжериите често се предлагат с множество аксесоари, които улесняват засаждането и отглеждането на растения. За пластмасовата оранжерия изборът е по-ограничен, но можете да използвате различни видове стойки, рафтове, стелажи и маси, за да улесните работата си. Има също термометри и напоителни системи, ако се занимавате сериозно с отглеждане. Пластмасовата оранжерия не е подходяща за отглеждане на плодове и зеленчуци през цялата година, тъй като има по-лоши изолационни свойства от конвенционалната оранжерия.

6. За какво да внимавате при отглеждане в пластмасова оранжерия!

За да се насладите на обилна реколта, струва си да следвате препоръките, които могат да улеснят живота ви и да предотвратят различни проблеми, които биха могли да засегнат вашите растения.

Поливане

Поливайте растенията си директно до корените, като се опитвате да предотвратите попадането на вода върху листата. За да направите поливането възможно най-ефективно, леко поливайте почвата. Помислете и се консултирайте с професионалист каква поливна система би била подходяща за вашите нужди, задайте правилния режим на поливане, така че растенията да получават точното количество вода в идеалния момент. Винаги използвайте качествена, чиста и безопасна вода за поливане, особено ако използвате технология за напояване. Замърсяванията във водата могат да запушат дюзите.

Когато избирате правилния тип напоителна система, вземете предвид индивидуалните нужди на растенията. Някои не понасят повърхностно намокряне, но изискват достатъчно вода в кореновата зона. Други се нуждаят от висока влажност, а трети изискват комбинация от горно и долно напояване.

Разстояние между растенията

Когато планирате какво искате да отглеждате във вашата пластмасова оранжерия, не забравяйте, че някои зеленчуци не се понасят взаимно и не трябва да се засаждат един до друг. Доматите не обичат краставици и чушки, така че е за предпочитане да ги засадите отделно, а не в едно и също фолио.

Ако искате да отглеждате повече от един вид зеленчуци, опитайте се да съчетаете тези, които харесват подобни условия. Краставиците изискват много повече влажност от доматите или чушките. Голяма пластмасова оранжерия ще ви позволи да поставите растения с различни изисквания по подходящ начин: чушки към вратата и краставици в края. Въпреки това, ако имате малко пространство, не се опитвайте да тъпчете твърде много зеленчуци в него, или няма да получите добра реколта. Всяко растение се нуждае от достатъчно пространство и хранителни вещества, за да расте здравословно.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата в пластмасовата оранжерия за сезона в идеалния случай трябва да започне през есента. Органичният тор, оборският тор, ще осигури на почвата необходимите хранителни вещества. Преди засаждането на първите растения е препоръчително почвата да се напои обилно. Това ще улесни вкореняването на растенията. Освен това трябва да наторите почвата преди засаждане с промишлен тор или гранулиран оборски тор, пилешки тор, домашно приготвен компост или вермикомпост.

Как да премахнем вредителите и значението на вентилацията

Превантивните мерки са от съществено значение, за да се избегне създаването на условия за размножаване на различни болести, плесени и вредители в затворено пространство. Пълната вентилация на пластмасовата оранжерия е важна превантивна мярка, но също толкова важно е да се засаждат само здрави растения.

Ако не проветрявате редовно пластмасовата си оранжерия, рискувате развитието на мухъл и други неприятни проблеми. Особено през горещите летни месеци растенията трябва да дишат чист въздух, в противен случай те ще прегреят и вашите култури ще бъдат изложени на риск.

7. Грижа за пластмасовата оранжерия

За да може вашата пластмасова оранжерия да ви служи надеждно, трябва да се грижите за нея. Трябва да демонтирате сгъваемата пластмасова оранжерия за зимата и да я изнесете от градината, за да можете да я поставите обратно през пролетта. Въпреки препоръките обаче, ако я оставите да престои, когато падне снега, отстранете фолиото, за да не се деформира конструкцията от тежестта на снега и леда. При силни студове се уверете, че сте разхлабили покривалото колкото е възможно повече. Ако е прекалено стегнато, могат да се спука. Вие също можете да отглеждате свои собствени зеленчуци, билки и плодове лесно, евтино и удобно. Разгледайте нашата гама от пластмасови оранжерии и изберете най-подходящата за вашите нужди, за да можете скоро да се насладите на собствената си реколта.