Как да се грижим правилно за килима

Грижата за килимите не е толкова лесна, колкото изглежда. Поне правилната. Със сигурност всички знаете този метод – вадите килима, закачвате го над стълба и биете, биете и биете. За килимите трябва да се полага правилната грижа редовно. Ако не ги поддържате, поради техните свойства, те могат да се превърнат в място, пълно с прах и акари. И това явно се отразява на здравето ни, особено ако сте сред страдащите от алергии.

Дори по-важен от самата грижа за килимите е правилният избор на килим. По-дебелите с по-къси влакна килими са по-издръжливи и по-малко податливи на повреди от фините, дълговлакнести плюшени килими. Правилният избор за коридора или хола ще бъдат издръжливите килими с къси влакна, тъй като е по-вероятно да се повредят и замърсят. Напротив, плюшените килими ще бъдат чудесен избор за спалнята. Техните фини влакна ще бъдат удоволствие за краката ви, а цветният дизайн ще озари цялата стая.

Vintage koberec Moderný koberec

Основни грижи

Основната грижа за килимите трябва да включва пускане на прахосмукачка веднъж седмично. Ако имате страдащи от алергии у дома, правете го два пъти. Най-добре е да използвате прахосмукачка със силно засмукване, която издърпва мръсотията от дълбочините между влакната. Бонус е, ако има и филтър за задържане на алергени.

Обезпрашаване на килими

Не трябва да обезпрашавате килимите повече от веднъж или два пъти годишно. Но внимавайте, това не означава, че трябва да го извадите, да го закачите и да го биете, докато ви излезе душата. Ако имате много енергия и трябва да я разтоварите, по-добре си купете боксова круша, ходете на джогинг или спортувайте. Такова почистване на килими е най-малко щадящо и бързо ще го унищожи. И не говорим за дробовете ви, прясно измитите прозорци на съседите ви и т.н. По този начин можете да почиствате килими само там, където не ви е грижа къде излита праха. Най-добре е да ги обезпрашавате през зимата, когато ги поставите отгоре в снега и леко ги почукате.

Vysávanie koberca Koberec v ružovej farbe

Прахосмукиране на килими

Както споменахме във въведението, веднъж или два пъти седмично за почистване на килима е достатъчно. Можете също така да добавите прахосмукачка към долната страна на килима. Достатъчно е да правите това веднъж или два пъти годишно, за да изсмучете дори мръсотията, която вече е твърде дълбоко в килима, или праха, попаднал под нея. Винаги трябва да почиствате с прахосмукачка по посока на "растежа" на косъма, за да не го накъсате или разтегнете по друг начин.

С килими с висок косъм (пухкави килими, плюшени килими, шаги килими) не можете да използвате роботизирани прахосмукачки, а обикновените често имат проблем. За тези килими се нуждаете от прахосмукачка с наистина силно засмукване. По-лесно е да вземете мокра четка и да почистите килима с нея. Това е данък върху ефективността и стила, които тези килими ще добавят към вашата стая.

Zelený plyšový koberec Škandinávske koberce

Шампоан за килими

Няма по-добър метод за почистване на килим от шампоана. Той перфектно почиства, възражда оригиналните цветове на килима и третира неговите влакна. В допълнение, той също така премахва не само петна, но и миризми, придобити през „живота“ им. Това се отнася особено за килими, които са в силно ароматна среда, например в кухнята (различни подправки и изпарения от готвене), или в банята, или в тоалетната (освежители и аромати). Нанася се топла вода, смесена с почистващия препарат или с пяната, оставя се да действа за известно време и след това се прахосмукира (времето зависи от почистващия препарат, посочено е в инструкциите за употреба).

Шампоанът е подходящ и ако имате домашно животно, което се скубе или пък пушачи. Веднъж на по-дълъг период (препоръките на производителите са различни – обикновено някъде от 7 до 12 години) е добре килимът да бъде почистен професионално от химическо чистене.

Behúň Detský koberec

Какво да направите, за да може килимът да издържи възможно най -дълго

• Дръжте килима на твърда и равна повърхност. Някои хора са склонни да поставят друг (предимно по-стар) килим под килима. Това не трябва да се прави, тъй като в този случай килимът се деформира бързо.

• Не поставяйте килима до вратата. Трябва да избягвате поставянето на ъглите на килима до вратата, тъй като вратата често се удря в килима и го огъва при отваряне, което води до деформация и бързо износване на килима.

• Обърнете внимание и на тежките мебели, краката им, а също и при преместване на мебели по килима. Когато килимът е затиснат дълго време с тежки мебели, често се създават незаличими отпечатъци.

• Не ходете по килима с обувки, меките чехли са добре, но обувките с твърда подметка бързо ще амортизират килима.