Знаете ли какво да вземете предвид, когато купувате детски пясъчник ?

Когато навън се затопли, пясъчниците за деца са огромна атракция, където най-малките обичат да прекарват свободното си време. Освен обществени пясъчници на детските площадки, можете да имате и собствен пясъчник у дома в градината, където няма риск децата ви да се порежат на стъклото или в него да се появят изпражнения и друга нежелана мръсотия.

Пясъчниците за деца са популярна част от градините, защото развиват въображението, креативността и служат за много изкусителни игри от строеж на пясъчни замъци, през печене на „вкусни“ сладкиши до заравяне на всякакви съкровища. Как да изберем най-доброто за децата? Подготвили сме ви резюме на това, което да имате предвид.

Местоположение на пясъчника

На първо място, трябва да решите къде да поставите пясъчника. Вариантите са различни: градината, терасата или дори балкона, ако имате достатъчно място. Във всеки случай е препоръчително да поставите пясъчника за деца някъде, където има сянка и в същото време има добра гледка към него, за да можете да виждате децата.

Пясъчниците могат да се преместват според нуждите, не е нужно да бъдат на едно място през цялото време. Някои, особено пясъчник с къща, оборудвана с колела, могат лесно да бъдат преместени на желаното място. Пластмасовите пясъчници са по-леки, така че с тях може да се работи безпроблемно. Можете да потопите дървените пясъчници в земята или да ги поставите върху защитно фолио на избраното място. Твърдото дъно предотвратява растежа на тревата и смесването на пясъка със субстрата.

Размери

Размерите на пясъчника често са свързани с местоположението. Изберете ги според това колко деца ще играят на него. Общите размери, достатъчни за 1 дете са 120 х 120 см, две деца могат да играят на площ 150 х 150 см, а размерът 200 х 200 е достатъчен за 4 строителя.

Със или без покрив ?

Пясъчникът с покрив ще осигури на децата сянка и защита от слънчево изгаряне по време на игра. Ако има покрив от плат, предпочитайте такъв, който има UV филтър със защитен фактор най-малко 50, за да предпази надеждно децата ви от слънчевите лъчи. Той е идеален, особено ако е и водоустойчив, за да осигури защита на децата и играчките в случай на дъжд, например при неочакван летен дъжд.

Важно е да изберете пясъчник с покритие, за да предпазите пясъка от замърсяване от животни, нежелани посетители и по този начин да осигурите на децата безопасна среда за играта. Тук можете да намерите качествени пясъчници за деца: https://www.delamart.bg/detski-pjaschnici

Кой материал е най-подходящ ?

Дървените пясъчници са чудесни за градината, защото изглеждат страхотно, имат по-стабилна конструкция, издържат на вятъра и не рискуват да се преобърнат. По-късно, когато децата пораснат, дървената конструкция на пясъчника може да служи като издигната цветна леха. Дървен пясъчник обикновено е по-добър избор, ако търсите вариант за повече деца.

Пластмасовите пясъчници са по-леки от дървените и не изискват толкова поддръжка, колкото дървените, водоустойчиви са, но рядко са оборудвани с покрив, така че е необходимо да се закупи чадър. Пластмасови модели от две части, като пясъчник във формата на раковина или оригиналните форми на животни и други детски мотиви, са популярна част от балкони, тераси и перголи.

Трудна ли е поддръжката на пясъчника ?

В зависимост от материала, от който е направен пясъчникът, се препоръчва да се внимава. Пластмасовият пясъчник е лесен за поддръжка, просто трябва да го почиствате редовно с влажна кърпа и препарат. Дървеният пясъчник изисква вашето внимание няколко пъти през сезона, за да увеличите живота на материала. Обработете го със защитен лак или масло, предназначено за дърво.

Във всеки случай, от време на време е необходимо пясъчника да се прекопае за аериране и отстраняване на пясък от паднали листа, мръсотия и други отлагания. Тази дейност не трябва да се пренебрегва, особено ако имате непокрит пясъчник, където нежеланите части се събират по-бързо. Не покривайте пясъчника с херметични брезенти, под които може да се образува мухъл. Мрежата за пясъчник предотвратява навлизането на животните в дъното и свежда до минимум риска от изпражнения в пясъка.