Защо трябва да имате завеси у дома ?

В продължение на много години завесите са един от най-често срещаните и широко използвани начини за покриване на прозорци в стаите. Произвеждат се в различни цветове, материи, шарки и текстури, за да отговорят на естетическите изисквания на любителите на всеки стил. Те имат място в домовете ни, но и в нашите офиси и тяхната роля е много по-важна от просто да разкрасяват домовете ни.

В тази статия сме се фокусирали върху аргументите, които ясно потвърждават, че завесите все още са актуални, имат място във всяко домакинство и също така ще ви помогнем да изберете най-подходящия модел за вас.

Причини, поради които трябва да имате завеси у дома

Не винаги става въпрос само за естетика, завесите изпълняват и редица практически функции, благодарение на които са истинска полза за вашия дом. Ние обобщихме най-важните за вас:

1. Завесите гарантират перфектна поверителност

Много е вероятно да имате съседи. Със сигурност ще се съгласите с нас, че някои хора просто са любопитни, от време на време погледът им се лута и във вашите прозорци. Но никой не трябва да нарушава вашата поверителност и сигурност. Благодарение на завесите можете да се насладите напълно на пространството си, без да имате зрители или да привличате крадци, особено ако живеете на приземния етаж. Можете да контролирате бариерата между вашия дом и външната страна с дебелината на материала: по-тъмните цветове и по-плътните тъкани са идеални като завеси за спалня. А в стаи, където нямате нужда от толкова уединение, но понякога е полезно да можете да се скриете от света, използвайте по-тънки, по-прозрачни и по-ярки декоративни завеси.

2. Искате ли да спите по-добре ? Затъмнете прозорците си !

Домакинствата с бебета, но и всички, които имат проблем със съня, ще оценят възможността да затъмнят спалнята със завеси и да създадат идеални, необезпокоявани условия за сън. Завесите за спалнята, както и завесите за детската стая ще ви помогнат да регулирате количеството светлина и да го сведете до минимум. Това ще подпомогне по-добрия нощен сън на цялото семейство и ще създаде спокойна, уютна среда, в която ще се чувствате комфортно и с удоволствие ще релаксирате и зареждате батериите си до следващия ден. Вие създавате истинска интимна атмосфера със завесите, просто трябва да изберете правилните цветове.

3. Не пускайте прах в стаята

Друга полезна функция, която завесите без съмнение ще ви предложат е, че не пропускат прах в стаите отвън, когато проветрявате или отваряте прозорците. Важно е обаче редовно да почиствате пердетата и завесите, за да се отървавате от натрупаните прахови частици и мръсотия, особено ако вкъщи имате алергични хора.

4. Те се грижат за спестяването на енергия

Сигурно сте чували нещо за изтичане на топлина през прозорците. Дългите завеси ще ви помогнат значително да намалите тези ненужни топлинни загуби, тъй като могат да поддържат помещението топло през студените и сухи дни и ще спестите от отопление. През лятото, когато ви притеснява жегата и климатикът работи на пълни обороти, те отново са полезни, защото предотвратяват изтичането на студен въздух през прозореца. Освен това директната слънчева светлина, идваща през прозорците през лятото, може наистина да стопли стаите, така че дръпнатите завеси в спалнята могат да намалят сметките за ток, тъй като климатикът няма да се налага да охлажда и консумира допълнително енергия. Вашият портфейл ще ви благодари.

5. Удобно решение за разделяне на стая

Имаме практичен съвет за вас: можете също да използвате завесите, за да разделите стаите, без да се налага да свивате пространството или да правите необходими промени в сградата. В допълнение, те ви дават възможност да персонализирате според нуждите си, така че всеки път, когато изпитате желание да създадете бариера в стаята, просто трябва да дръпнете завесата. Ако пък искате да имате цялото, неразделно пространство, просто приберете завесата.

6. Завесите осигуряват желаната атмосфера

Точно на естетическата функция трябва да се обърне внимание, защото кой не би искал да живее в уютна среда. Можете да използвате завеси и пердета, за да преобразите всяка стая до неузнаваемост. Дори не е нужно да купувате нови мебели, ако искате да промените нейния характер. Луксозните завеси от първокласни материали излъчват елегантност, изглеждат празнично и са отличителен елемент от интериорния дизайн, като със сигурност ще впечатлят вашите гости. Готовите жълти завеси озаряват стаята и осигуряват приятно, оптимистично настроение. Благодарение на завесите можете буквално да промените и адаптирате стаята към сезона, повода или настроението. От вас зависи!

Как да изберем перфектните завеси за прозорци ?

След като вече сте убедени, че имате нужда от готови завеси, ние ще ви посъветваме как да изберете правилните, за да можете да им се насладите.

Материалът оказва огромно влияние върху крайното впечатление

Изберете материала на завесата в зависимост от ефекта, който искате. Кадифените завеси, характерни със своята структура и характерен блясък, придават нотка на елегантност и класически стил. От съществено значение е не само видът, но и дебелината на материала. Груб материал, като вълна или гореспоменатото кадифе, ще пропусне по-малко светлина. Ленената тъкан има много приятна естествена структура, която придава на помещението естествен характер.

Играйте с цветове и декоративни детайли

Изборът на цветове за стая е цяла наука. Никога няма да сбъркате с неутралните цветове, защото те просто се комбинират и създават приятно впечатление. Изобщо не е нужно да се притеснявате, че сте скучни. Изглежда стилно например бежова завеса, украсена със сребърна нишка. Ако целта ви е да привлечете вниманието към завесите, изберете ярки нюанси. Монохромните завеси са сигурен залог, ако не смеете да комбинирате шарки и щампи. Те са наистина вечен избор, с който няма да сгрешите при никакви обстоятелства. По-тъмните цветове са склонни да свиват стаята, създавайки по-празнично впечатление. Ярките, светли ленени завеси в по-меки или пастелни нюанси оптически увеличават пространствата и създават илюзията за ефирност и простор.

Подходяща дължина на завесите

Преди да решите да закупите каквито и да е завеси, не забравяйте да измерите внимателно прозорците и да прецените дължината, която ви подхожда най-добре. Завесите до пода изглеждат наистина елегантни и бохемски, но тази дължина не е много практична в домакинства с малки деца и животни или в оживени стаи, където често се движите около прозорците и има риск да попаднете на разрошени плат на пода.

Кой метод на захващане предпочитате ?

Готовите завеси с пръстени, които са прикрепени към тъканта, могат лесно да се прекарат през метален или дървен прът. Това е един от най-често срещаните варианти, като завеси, закрепени с куки към релсите или закрепване с щипки. Захватът на завесите влияе върху това колко лесно се навиват, така че там, където има презумпция, че ще боравите с завесите по-често, си струва да изберете метод, който действа гладко.

Предназначение на завесите

Ще изберете различни готови кухненски пердета, които определено трябва да пропускат повече светлина в стаята, отколкото в спалнята, където затъмняването е желателно, а ще искате различни пердета за хола. Едноцветна завеса в неутрални цветове няма да привлече толкова внимание, колкото ефектна, шарена. Ето защо е добре да помислите къде смятате да поставите пердетата преди покупката.

Съчетайте завесите стилово

Монохромните завеси ви помагат лесно да персонализирате вида на вашите прозорци към предпочитания от вас стил. Имате интериор, декориран в модерен, скандинавски стил? Пердета в естествени нюанси се вписват идеално в него! Предпочитате класически стил? При нас също ще получите стойност за парите си. Разгледайте нашето предложение за едноцветни готови завеси. Дори и скучно изглеждащият интериор може да бъде обогатен от внимателно подбраните завеси, тъй като те ще помогнат за подчертаване на пространството или ще му придадат интересна нотка.